Ο θηλασμός αρχίζει από το ένα στήθος, το μωρό  τρώει όση ώρα θέλει και όταν σταματήσει να τραβά άλλο γάλα, το βάζουμε να ρευτεί. Ακολούθως συνεχίζουμε από το άλλο στήθος. Είναι λογικό ότι από το δεύτερο στήθος θα φάει λιγότερο, διότι το μωρό θα είναι ήδη μισοχορτάτο, γι’ αυτό την επόμενη φορά, αρχίζουμε αντίστροφα. Μη κρατάτε ρολόι, το μωρό σας ξέρει πόσο θα φάει.

Το μητρικό γάλα είναι ποσοτικά και ποιοτικά πλήρες μετά τη πρώτη εβδομάδα, γι αυτό αν δυσκολευτείτε λίγο τις πρώτες μέρες μην απογοητευτείτε και τα παρατήσετε. Σίγουρα τις επόμενες μέρες θα απολαύσετε το θηλασμό και εσείς και το μωρό σας.

Πως γνωρίζω πόσο τρώει το μωρό μου;
Υπάρχουν 3 τρόποι για να καταλάβετε ότι το μωρό σας ικανοποιείται.

 1. Ο ύπνος. Όταν μετά το θήλασμα βάλετε το μωρό σας για ύπνο και αυτό ηρεμίσει και κοιμηθεί, σημαίνει ότι έχει ικανοποιηθεί.

2.   Η ζυγαριά. Όταν το βρέφος βάζει το βάρος που πρέπει, σημαίνει ότι η ποσότητα του γάλατος που παίρνει είναι αρκετή.

3.  Το στήθος της μητέρας. Μετά τη πρώτη εβδομάδα που ίσως η μητέρα αντιμετώπιση κάποιες δυσκολίες, αποκτά την εμπειρία του αδειάσματος και γεμίσματος του στήθους της

Πόσες φορές πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;
Δεν έχει σημασία πόσες φορές τρώει το μωρό την ημέρα, αλλά η συνολική ποσότητα του γάλατος που παίρνει. Μη ξεχνάτε ότι με τον μητρικό θηλασμό το στομάχι του βρέφους αδειάζει πιο γρήγορα από ότι με το ξένο γάλα και μπορεί να χρειαστεί τις πρώτες εβδομάδες να το θηλάζετε κάθε 2-3 ώρες.
Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD, PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
[email protected]