Είναι κάτι που συζητιέται χρόνια!- είναι η όχι θετικό για τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά θάταν καλό να έχουν ένα κατοικίδιο.Τα κατοικίδια  όχι μόνο μαθαίνουν στα παιδιά πολλές δεξιότητες της, αλλά είναι και θαυμάσιοι φίλοι.

Δείτε κάποιους λόγους για τους οποίους τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ένα κατοικίδιο.

  1. Αίσθημα Ευθύνης

Τα παιδιά με κατοικίδια  αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους νωρίς στη ζωή. Τα ζώα του σπιτιού χρειάζονται φροντίδα και προσοχή όλη την ώρα. Εξαρτώνται από τους ανθρώπους τους για να τραφούν, να ψυχαγωγηθούν και να ασκούνται. Τα παιδιά που είναι ενεργά στη φροντίδα ενός κατοικίδιου μαθαίνουν πώς να δείχνουν κατανόηση και συμπόνια. Μαθαίνοντας πώς να είναι υπεύθυνα για ένα άλλο πλάσμα, τους ωθεί να φροντίζουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.

Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να βοηθούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αυτά, αυξάνοντας σταδιακά την ευθύνη τους με τη πάροδο του χρόνου. Όταν είναι μικρά, τα παιδιά μπορούν να βοηθούν τους γονείς τους να γεμίζουν τα δοχεία με φαγητό η νερό. Καθώς μεγαλώνουν, η βοήθεια θα μπορεί να αυξάνεται σταδιακά.

  1. Αυτοπεποίθηση

Μαζί με την ευθύνη για ένα κατοικίδιο ζώο δημιουργείται και το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Όταν τα παιδιά πετυχαίνουν στο μεγάλωμα του κατοικίδιου τους, αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους. Με τη σειρά, αυτό αυξάνει την αυτοεκτίμηση και έχουν ένα αέρα σιγουριάς για τον εαυτό τους. Είναι, κατά μία έννοια, περήφανοι για τα επιτεύγματά τους.

  1. Μείωση ρίσκου για αλλεργίες και άσθμα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα είναι λιγότερο επιρρεπή στο να αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα. Όταν εκτεθούν στο τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και σε άλλα αλλεργιογόνα πριν την ηλικία του ενός έτους, τα παιδιά έχουν την τάση να αναπτύσσουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα με τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές αλλεργίες αργότερα στη ζωή.

  1. Άσκηση και παιχνίδι

Τα κατοικίδια, κυρίως  τα σκυλιά, χρειάζονται άσκηση και παιχνίδι. Οι δραστηριότητες που τα παιδιά συμμετέχουν με τα κατοικίδια τους είναι συνήθως φυσικές. Αυτό επιτρέπει σε αγόρια και κορίτσια να παραμένουν σε φόρμα. Σε γενικές γραμμές, οι οικογένειες περνούν περισσότερο χρόνο έξω όταν έχουν κατοικίδια. Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας είναι καλά για όλους. Μαθαίνοντας για την ανάγκη άσκησης των ζώων για να παραμείνουν υγιή, βοηθά τα παιδιά να εφαρμόζουν τις ίδιες έννοιες και για τη δική τους υγεία.

  1. Ηρεμία

Τα κατοικίδια τείνουν να επιφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας στα παιδιά. Μερικά παιδιά είναι πιο χαλαρά περιτριγυρισμένα  από κατοικίδια παρά από άλλους ανθρώπους. Όπως και στους ενήλικες, τα παιδιά στρέφονται προς τα κατοικίδια  τους όταν αισθάνονται θλιμμένα, θυμωμένα, ή αναστατωμένα. Με ένα μαγικό τρόπο τα κατοικίδια θα φέρουν ηρεμία στη κατάσταση και θα προσφέρουν στους ανθρώπους τους μια άνευ όρων αγάπη.

  1. Ανακούφιση από το άγχος

Προς την ίδια κατεύθυνση της διατήρησης της παιδικής ηρεμίας, τα σκυλιά είναι επίσης καλά σαν αγχολυτικά. Όντας δίπλα από σκυλιά μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτικό για όλη την οικογένεια. Απλά αγκαλιάζοντας τον οικογενειακό  σκύλο μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας για τα παιδιά, όσο και  την υπόλοιπη οικογένεια. Συχνά, οι άνθρωποι στρέφονται προς τα σκυλιά τους για να νιώθουν άνεση. Είναι καλοί ακροατές και ποτέ δεν μιλάνε. Ποτέ δεν προσπαθούν να δώσουν συμβουλές, όταν δεν θέλει κανείς. Είναι απλά εκεί και ηρεμούν  τους ανθρώπους που είναι εκνευρισμένοι και αγχώδεις.

Παρά το γεγονός ότι οι γάτες δεν είναι τόσο συμπονετικές, ως κατοικίδια, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το υπερβολικό άγχος. Το μαλακό τρίχωμα  και το γουργουρητό  τους μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους να νιώσουν μια αίσθηση ηρεμίας. Οι γάτες έχουν καλά χαρακτηριστικά- απλά δεν θέλουν να το δείχνουν πολύ συχνά.

  1. Βελτίωση Δεξιοτήτων Ανάγνωσης

Πολλά παιδιά νιώθουν πιο άνετα διαβάζουν μεγαλοφώνως στα κατοικίδια από ό, τι σε άλλους ανθρώπους. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή τα κατοικίδια δεν κρίνουν, δεν διορθώνουν  και δεν αναγκάζουν  τα παιδιά να το  ξαναδιαβάσουν. Βασικά η βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης επιτυγχάνεται με την επανάληψη. Όσο περισσότερο τα παιδιά διαβάζουν, τόσο καλύτερα θα γίνονται σε αυτό. Σε μικρότερες ηλικίες, το καλύτερο είναι για τα παιδιά να διαβάζουν δυνατά, έτσι ώστε να μπορούν να ακούν τον εαυτό τους.

Όταν τα κατοικίδια χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα παιδιά να διαβάζουν, στηρίζουν ουσιαστικά τη βελτίωση της ευχέρειας λόγου. Η προφορική αυτή εξάσκηση που κάνουν τα παιδιά αναγιγνώσκοντας στα κατοικίδια τους, τα  βοηθά να γίνουν άπταιστοι αναγνώστες, με καλύτερη κατανόηση αυτών που διαβάζουν.

  1. Μαθαίνουν για τις συνέπειες

Η φροντίδα των κατοικίδιων μπορεί να διδάξει στα παιδιά σε μεγάλο βαθμό για τις συνέπειες. Όταν το κατοικίδιο δεν φροντίζεται σωστά, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά και εύκολο για τα παιδιά να τα κατανοήσουν. Εάν τα ψάρια δεν τρέφονται, θα πεθάνουν. Αν τα σκυλιά δεν ασκούνται, θάναι ανήσυχα. Όταν οι γάτες αγνοούνται, θα προσπαθήσουν να πάρουν εκδίκηση και να κάνουν μια κακία. Αν ένα κλουβί χάμστερ δεν καθαριστεί, θα αρχίσει πραγματικά να μυρίζει άσχημα.

  1. Μαθαίνουν για τη δέσμευση

Μεγαλώνοντας  ένα ζώο είναι μια τεράστια δέσμευση από την πλευρά του ανθρώπου. Τα κατοικίδια δεν είναι πράγματα που τα παιδιά μπορούν απλά να βάλουν στο ράφι όταν κουραστούν με τη φροντίδα τους. Θα πρέπει να τρέφονται, να καθαρίζονται, να ασκούνται, να παίζουν, και να παίρνουν  αγάπη κάθε μέρα. Έχοντας ένα κατοικίδιο ζώο είναι μια συνολική δέσμευση και δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίζεται ως μια εργασία μερικής απασχόλησης. Αυτό διδάσκει τα παιδιά να δεσμεύονται και να ακολουθούν μια πορεία και ένα στόχο.

  1. Πειθαρχία

Όταν μεγαλώσουν με ένα κατοικίδιο, τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για την πειθαρχία. Εάν έχουν ένα σκυλί στο σπίτι, μαθαίνουν να το εκπαιδεύουν και να το διδάσκουν πώς να ακούει. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχοντας ένα σκυλί βοηθά τα παιδιά να μάθουν για την πειθαρχία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι γάτες πειθαρχούν στους  ιδιοκτήτες τους εκ φύσεως .

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά επωφελούνται όταν έχουν κατοικίδια. Υπάρχουν πολλές δεξιότητες της ζωής που τις μαθαίνουν σαν αποτέλεσμα της φροντίδας για ένα άλλο ον, και της δέσμευσης για την ευθύνη.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα παιδιά θα μοιράζονται τα παιδικά τους χρόνια με τους καλύτερους φίλους.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
[email protected]
Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]