Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνή πάθηση του καρπού,που προκαλείται λόγω πάχυνσης του καρπιαίου συνδέσμου που βρίσκεται πάνω από το μέσο νεύρο.

Παρουσιάζεται συχνά σε άτομα που χρησιμοποιούν τα χέρια τους σε χειρωνακτικές  εργασίες (προγραμματιστές, γραμματείς, μουσικοί κ.τ.λ.) Επίσης μπορεί να συμβεί σε άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, εγκυμοσύνη, διαβήτης κ.τ.λ.

Στις γυναίκες παρουσιάζεται κατά τρείς φορές συχνότερα απ’ ότι στους άντρες.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει μούδιασμα , αδυναμία στο χέρι και πόνο σε προχωρημένο στάδιο. Κατά το μούδιασμα ο ασθενής παραπονείται για ένα ακαθόριστο αίσθημα που παρατηρείται στα πρώτα τρία δάκτυλα, κυρίως στον αντίχειρα, δείκτη και μέσω δάκτυλο.

Οι ασθενής συχνά ξυπνάνε το βράδι και τινάζουν το δάκτυλό τους για να απαλλαγούν από το μούδιασμα.

Σε προχωρημένα στάδια αρχίζουν να πέφτουν αντικείμενα από τα δάκτυλα τους και ο ασθενής νιώθει αδυναμία σε λεπτές κινήσεις, δηλαδή δεν μπορεί να κρατήσει με σταθερότητα ένα μολύβι ή δεν μπορεί να ξεκουμπώσει το πουκάμισό του.

Η κλινική εικόνα παρουσιάζει διακυμάνσεις. Σε προχωρημένο στάδιο βλέπουμε ατροφία στους μύες του θέναρος.

 

Η διάγνωση είναι κλινική από το ιστορικό και επιβεβαιώνεται με νευρολογική εξέταση δηλαδή με νευροφυσιολογικό έλεγχο.

Τα συμπτώματα που παραπονείται ο ασθενής μπορεί όμως  να είναι δευτεροπαθώς από παθήσεις του αυχένα, πίεση αυχενικών νεύρων και από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Η διαφορική διάγνωση και διαχωρισμός των δύο παθήσεων, που μπορεί και να συνυπάρχουν, γίνεται μετά από κλινική εξέταση του αυχένα με μαγνητική τομογραφία αυχένα.

Θεραπευτικά, αντιμετωπίζεται συντηρητικά με ανάπαυση, τοποθέτηση νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύκτας, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα.

Σε πρόωρα στάδια μπορεί να γίνει και έγχυση στεροειδούς τοπικά στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα και όταν τα συμπτώματα επιμένουν, υποτροπιάσουν ή επιδεινωθούν η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αποσυμπίεση του μέσου νεύρου, δηλαδή με τοπική αναισθησία γίνεται διατομή του καρπιαίου σωλήνα και απελευθερώνεται το μέσο νεύρο.

Έξοδος από το Νοσοκομείο την ίδια ημέρα, διότι το χειρουργείο διαρκεί περί τα 15-20 λεπτά.

Δρ. Λοϊζος Χριστοδούλου

Χειρούργος Ορθοπαιδικός

+ 357 22 200 38

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ