Κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που προκαλεί ποικιλία συμπτωμάτων όπως η διάρροια, η απώλεια βάρους, φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, και ανορεξία. Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, και έτοιμα φαγητά. Αυτή η πρωτεΐνη ονομάζεται γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια λόγω ευαισθησίας στη γλουτένη,κοιλιακή στεατόρρεια,η μη τροπική στεατόρροια, όλοι τους όροι που προσδιορίζουν τη ζημία στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου.
Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών. Έτσι, αν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει ζημιά στην επένδυση του λεπτού εντέρου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα απορρόφησης σημαντικών θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα. Αυτό το πρόβλημα αναφέρεται ως δυσαπορρόφηση.
Παρά το γεγονός ότι η κοιλιοκάκη δεν μπορεί να θεραπευτεί, η αυστηρή αποφυγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη αντιστρέφει συνήθως τη ζημιά στην εντερική επένδυση και σταματούν συναφή συμπτώματα, όπως η διάρροια.
Η κοιλιοκάκη σε ενήλικες συζητείται ξεχωριστά.

ΑΙΤΙΑ

Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της κληρονομικότητας ενός παιδιού και την έκθεση του σε ένα έναυσμα. Ένα παιδί που αναπτύσσει κοιλιοκάκη πιθανώς κληρονομεί τον κίνδυνο από έναν ή και τους δύο γονείς και, στη συνέχεια, αναπτύσσει την ασθένεια όταν εκτίθεται στο διατροφικό ερεθιστικό, τη γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη είναι διαφορετική από την αλλεργία στο σιτάρι. Αλλεργίες μπορούν να συμβούν όταν διαφορετικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται από το σιτάρι, προκαλώντας αλλεργικά συμπτώματα όπως κνίδωση και συριγμό.

ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά.

Τα κοινά συμπτώματα της κοιλιοκάκης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

● Διάρροια
● Ανορεξία
● Φουσκωμένη κοιλιά ή επώδυνη
● Απώλεια βάρους ή δυσκολία στην απόκτηση βάρους
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά που ένα άτομο καταναλώσει τροφές που περιέχουν γλουτένη, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί δεν έχει κανένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, αλλά έχει πρόβλημα με  μειωμένη ανάπτυξη, η σιδηροπενική αναιμία, δερματικό εξάνθημα, ή αλλαγές στα δόντια του.
Στα μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, λιπώδη κόπρανα που επιπλέουν, κοιλιακό φούσκωμα, και αέρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό για την ηλικία τους, έχουν δυσκολία να κερδίζουν βάρος, ή έχουν άλλα προβλήματα (αναιμία, λέπτυνση των οστών).

Συμπτώματα απο  το δέρμα – Ένα πρόβλημα του δέρματος, που είναι γνωστό ως ερπητοειδής δερματίτιδα, είναι κοινό σε ενήλικες με κοιλιοκάκη. Αυτή η κατάσταση είναι ασυνήθιστη πριν από την εφηβεία σε παιδιά με κοιλιοκάκη. Ένα άτομο μπορεί να έχει συμπτώματα στο δέρμα με λίγα ή καθόλου συμπτώματα από το γαστρεντερικό.
Τα συμπτώματα της ερπητοειδούςδερματίτιδας  περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, φυσαλλίδες γεμάτες υγρό στο δέρμα, που συνήθως βρίσκονται στους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη, το πρόσωπο, το λαιμό, τον κορμό, και περιστασιακά μέσα στο στόμα .

Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι η φαγούρα και το κάψιμο. Το ξύσιμο προκαλεί την ρήξη της φυσαλλίδας που ακολούθως στεγνώνει, αλλά αυτό αφήνει μια περιοχή με πιο σκούρο δέρμα και ουλές.Βιοψία δέρματος μπορεί να ληφθεί για να δούμε αν το εξάνθημα είναι ερπητοειδής δερματίτιδα. Η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά την απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή, αν και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως μήνες για να δούμε σημαντική βελτίωση.

Οδοντιατρικά προβλήματα – Τα παιδιά με κοιλιοκάκη συχνά εμφανίζουν αλλοιώσεις στα μόνιμα δόντια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας κρεμώδες, κίτρινο,η  καφέ αποχρωματισμό και αυλακώσεις ή οπές των δοντιών.

Λέπτυνση των οστών – Τα παιδιά με κοιλιοκάκη είναι σε κίνδυνο να αποδυναμωθούν τα οστά τους λόγω κακής απορρόφησης της βιταμίνης D. Η θεραπεία της κοιλιοκάκης με την εφαρμογή μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις. Μερικές φορές,τα συμπληρώματα βιταμίνης συνίστανται επίσης.

Άλλα συμπτώματα – Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα ή ήπια συμπτώματα, όπως κόπωση, οριακή σιδηροπενική αναιμία, ή χαμηλότερο ύψοςαπό το φυσιολογικό για την ηλικία. Μόλις ένα παιδί επιβεβαιωθεί ότι έχει κοιλιοκάκη με βιοψίααπο το δέρμα ή το έντερο, η μόνη θεραπεία είναι η αποφυγή εντελώς της γλουτένης, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ποιά παιδιά πρέπει να ελεγχθούν για κοιλιοκάκη;

Δεν θα πρέπει να ελέγχονται για κοιλιοκάκη όλα τα παιδιά. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει συμπτώματα που μπορεί να οφείλωνται σε κοιλιοκάκη, ρωτήστε το γιατρό του παιδιού σας εάν το παιδί θα πρέπει να ελεγχθεί.

Αν το παιδί έχει συμπτώματα – παιδιά που έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να ελέγχονται:

● Χαμηλό ανάστημα  ή λιποβαρές για την ηλικία, ιδιαίτερα αν η ανάπτυξη του παιδιού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου ή αν το παιδί είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα άλλα μέλη της οικογένειας.
● Διάρροια που διαρκεί για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
● Χρόνια δυσκοιλιότητα, υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη, ή έμετούς.
● Ορισμένοι τύποι προβλημάτων των δοντιών.
● Εάν η εφηβεία δεν έχει αρχίσει κατά τον αναμενόμενο χρόνο.
● Σιδηροπενική αναιμία που δεν έχει βελτιωθεί με τη θεραπεία.

Ομάδες υψηλού κινδύνου – Έλεγχος συνιστάται για ορισμένα παιδιά (ηλικίας άνω των τριών ετών) τα οποία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης, ακόμη και αν το παιδί δεν έχει συμπτώματα.

Τα παιδιά με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης και θα πρέπει να θεωρούνται υποψήφια για έλεγχο:

● συγγενείς πρώτου βαθμού (παιδιά, αδέλφια) ενός ατόμου με κοιλιοκάκη
● σύνδρομο Down
● Ο διαβήτης τύπου 1
● ανεπάρκεια IgA Επιλεκτική
● σύνδρομο Turner
● σύνδρομο Williams
● αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

Κοιλιοκάκη-Εξετάσεις

Πολλές εξετάσεις γίνονται για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει να καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη, ενώ ελέγχεται. Αν ξεκινήσουμε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης ή με αποφυγή της γλουτένης πριν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις μπορεί να έχουμε ανακριβή αποτελέσματα.

Εξέταση αίματος – Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο για κοιλιοκάκη είναι μια εξέταση αίματος. Ένας παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός ή μια νοσοκόμα μπορεί να κάνει αυτό το τεστ. Η εξέταση αίματος δείχνει αν το παιδί έχει ένα αυξημένο επίπεδο αντισωμάτων (πρωτεΐνες) κατά της τρανσγλουταμινάσης ιστού (tTG), η οποία αποτελεί μέρος του λεπτού εντέρου. Το επίπεδο αυτών των αντισωμάτων είναι συνήθως υψηλό σε άτομα με κοιλιοκάκη (όσο η διατροφή τους περιέχει γλουτένη), αλλά δεν είναι ποτέ αυξημένο σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη. Εάν η δοκιμή είναι θετική για αντισώματα tTG, τότε συνιστάται μια βιοψία του λεπτού εντέρου,για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Βιοψία λεπτού εντέρου – Εάν η εξέταση αίματος δείξει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων tTG, η διάγνωση πρέπει να επιβεβαιωθεί με εξέταση δείγματος του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου μέσα από ένα μικροσκόπιο.
Το δείγμα (που ονομάζεται βιοψία) συνήθως συλλέγεται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης που ονομάζεται γαστροσκόπηση. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει την κατάποση ενός μικρoύ ευέλικτου εργαλείου που ονομάζεται ενδοσκόπιο, το οποίο έχει μια φωτογραφική μηχανή στο τέλος. Ένας παιδογαστρεντερολόγος εκτελεί αυτό το τεστ, ενώ το παιδί είναι ναρκωμένο. Η κάμερα επιτρέπει στο γιατρό να δεί στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος και να πάρει μικρά τεμάχια (βιοψίες) από την επιφάνεια του λεπτού εντέρου. Η βιοψία δεν είναι επώδυνη.
Κανονικά, το εσωτερικό του λεπτού εντέρου έχει δαχτυλοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι ονομάζονται λάχνες. Οι λάχνες βοηθούν στο λεπτό έντερο για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά. Σε άτομα με κοιλιοκάκη που τρώνε γλουτένη,οι λάχνες γίνονται επίπεδες,πράγμα που επηρεάζει την απορρόφηση. Όταν το παιδί σταματήσει να τρώει γλουτένη, οι λάχνες θεραπεύονται και είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά κανονικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μόνη θεραπεία για παιδιά με κοιλιοκάκη είναι η πλήρης αποφυγή όλων των τροφίμων και ποτών που περιέχουν γλουτένη. Εάν το παιδί είναι υποσιτισμένο εξαιτίας της νόσου, μπορούν επίσης να χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής (υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά ή βιταμίνες).

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη συνιστάται για τα παιδιά που έχουν μια μη φυσιολογική εξέταση αντισώματος ΚΑΙ:

● Μια ανώμαλη βιοψία του λεπτού εντέρου και τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης
● Μια ανώμαλη βιοψία του λεπτού εντέρου και που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου (ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα)
●Ερπητοειδής δερματίτιδα  επιβεβαιώμένη με βιοψία δέρματος
Αν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντισώματος και βιοψία διαφωνούν ή είναι αβέβαια, ή αν το παιδί δεν έχει συμπτώματα της κοιλιοκάκης, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις.

Πώς θα σταματήσει να τρώει γλουτένη; – Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων γλουτένης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα έντερα, επιτρέποντας την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.Μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης απαιτεί προσαρμογές και για τους δύο γονείς και τα παιδιά.

Συνάντηση με έναν διαιτολόγο που έχει πείρα στη θεραπεία της κοιλιοκάκης μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά:

● Καλύτερη κατανόηση των τροφίμων που είναι ασφαλή και αυτών που δεν είναι
● Πώς διαβάζονται οι ετικέτες των τροφίμων για να ξέρουμε αν ένα τρόφιμο ή φάρμακο είναι ασφαλές
● Πού θα βρούμε τα υποκατάστατα προϊόντα χωρίς γλουτένη για τα αγαπημένα φαγητά του παιδιού

Για μερικούς ανθρώπους, η διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι μια ανακούφιση. Για άλλους, η διαπίστωση ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής τους φαίνεται συντριπτική. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι το κλειδί για την ανάκαμψη.

Ευτυχώς, η ζωή με μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης  έχει γίνει πιο εύκολη, λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας τροφίμων χωρίς γλουτένη. Μία μεγάλη γκάμα εξαιρετικών προιόντων χωρίς γλουτένη  είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα

Μερικά παιδιά με κοιλιοκάκη έχουν έλλειψη βιταμινών ή θρεπτικών συστατικών. Συζητήστε με το γιατρό σας, τη νοσοκόμα ή το διαιτολόγο για ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα και πώς να περιλάβετε τρόφιμα χωρίς γλουτένη στή διατροφή του παιδιού, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη; – Οι πιο συχνοί σπόροι του δυτικού κόσμου (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ) περιέχουν γλουτένη, γλουτένη περιέχετι επίσης σε πολλά έτοιμα τρόφιμα

Γενικά:

● Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και
● Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, τα αυγά, τα μη επεξεργασμένα κρέατα και πουλερικά, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα είναι ελεύθερα γλουτένης και ασφαλή. Φυσικά χωρίς γλουτένη δημητριακά, όπως το φαγόπυρο, κινόα, κεχρί αποτελούν μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορεί να έχουν μολυνθεί με  σιτάρι. Οι σπόροι και τα άλευρα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”.
● Διαβάστε τις ετικέτες για τις προπαρασκευασμένες τροφές και καρυκεύματα προσεκτικά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή γαλακτωματοποιητές, που μπορεί να περιέχουν γλουτένη
● Ένα παιδί μπορεί να περάσει μια δύσκολη περίοδο με τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην αρχή.Πολλοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας επιδεινώνονται μετά το φαγητό ή την κατανάλωση τροφίμων με λακτόζη, αποφύγετε προσωρινά τη λακτόζη.
●Χωρίς σιτάρι  δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκην χωρίς γλουτένη. Διαβάστε τη συσκευασία ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο προϊόν.
● Ενώ η καθαρή βρώμη είναι ασφαλής,η βρώμη μπορεί μερικές φορές να είναι έρθει σε επαφή με σιτάρι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το πακέτο δηλώνει ρητά ότι το προϊόν είναι χωρίς γλουτένη και υποβλήθηκε σε επεξεργασία σε ένα εργαστήριο καθαρό απο γλουτένη. Τα παιδιά με πρόσφατα διαγνωσμένη κοιλιοκάκη θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα έντερά τους να θεραπευτούν πριν από την προσθήκη βρώμης στη διατροφή τους, και αυτά με σοβαρή νόσο πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη βρώμη. Εάν βρώμη ελεύθερη  γλουτένης προστεθεί στη διατροφή, θα πρέπει αυτό να γίνει σε μικρές δόσεις και σταδιακά αυξάνεται η δόση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίδραση στις αυξημένες φυτικές ίνες στη διατροφή.
Είναι μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης πραγματικά απαραίτητη; – Μια δίαιτα εντελώς χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη.

Τα παιδιά που δεν έχουν ενοχλητικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης συχνά δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Πράγματι, ορισμένοι γιατροί έχουν αμφισβητήσει την ανάγκη για μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης σε άτομα χωρίς συμπτώματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης για όλα τα παιδιά με κοιλιοκάκη, έστω και αν το παιδί έχει συμπτώματα, για τους ακόλουθους λόγους:

● Μερικά παιδιά με κοιλιοκάκη αναπτύσουν έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ακόμα κι αν αισθάνονται καλά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, οι ελλείψεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα (όπως η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου ή απώλεια οστικής μάζας λόγω ανεπάρκειας της βιταμίνης D). Τα άτομα με κοιλιοκάκη που δεν ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι πιο πιθανό να έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας ως ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης (λέπτυνση των οστών) και της απόκτησης μωρών με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.
● Η αυστηρή εφαρμογή μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης συνήθως βοηθά στη βελτίωση της ενεργητικότητας του παιδιού και της αίσθησης της ευεξίας, ακόμη και αν το παιδί δεν έχει εμφανή συμπτώματα.
Παρακολούθηση κατά τη θεραπεία – Μετά την έναρξη δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Περίπου έξι μήνες μετά την έναρξη μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, ο γιατρός του παιδιού ή η νοσοκόμα θα μπορούσε να επαναλάβει μία εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα αντισωμάτων tTG. Το επίπεδο των αντισωμάτων πρέπει να είναι χαμηλότερο, ή ακόμη και να εξαφανιστούν, καθώς το παιδί βελτιώνεται και συνεχίζει να αποφεύγει τη γλουτένη.

Μια επανάληψη της βιοψίας του λεπτού εντέρου συνήθως δεν είναι απαραίτητη, εάν τα συμπτώματα του παιδιού βελτιώνονται και τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται μόλις ξεκινήσει μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Μια επανάληψη της βιοψίας ή άλλες εξετάσεις μπορούν να προταθούν εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή εάν τα επίπεδα αντισωμάτων παραμένουν αυξημένα.

Η ζωή με κοιλιοκάκη

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη απαιτεί αλλαγές για όλη την οικογένεια. Μιλώντας σε έναν έμπειρο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή το διαιτολόγο μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς και τα παιδιά να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε ένα χωρίς γλουτένη τρόπο ζωής. Επιπλέον, ομάδες υποστήριξης στο διαδύκτιο ή στην κοινότητα είναι μια άλλη καλή πηγή πληροφοριών και βοήθειας.

Οι γονείς των παιδιών που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη θα πρέπει να μιλήσουν στο δάσκαλο ή το φορέα παροχής ημερήσιας φροντίδας του παιδιού τους για την κατάσταση, και για το ποια τρόφιμα είναι ασφαλή, και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ακούσιας έκθεσης σε γλουτένη.

Άλλες κοινές ανησυχίες περιλαμβάνουν το τι πρέπει να κάνουμε όταν τρώμε έξω, τα ταξίδια, σε πάρτυ, στο σχολείο, και σε μιά κατασκήνωση.

Η κοιλιοκάκη είναι μια δια βίου κατάσταση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αν και αποφεύγοντας τη γλουτένη πιθανώς να εμποδίζονται όλες τις επιπλοκές της κοιλιοκάκης.

Επειδή τα παιδιά με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων λοιμώξεων, ο εμβολιασμός συνιστάται για να μειώσει τον κίνδυνο των λοιμώξεων από πνευμονιόκοκκο (όπως πνευμονία). Το εμβόλιο χορηγείται μόνο μία φορά.

*****Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη*****
-Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη σίγουρα:
Σιτάρι (μονόκοκκο, το σκληρό, Faro, Graham, kamut, σιμιγδάλι)
Σίκαλη
Κριθάρι
Βύνη,αρωματικά, εκχύλισμα βύνης κριθαριού
Βύνη ξύδι
Μπίρες, μπίρες τύπου lager
Είδη αρτοποιίας, ψωμί ,ψίχουλα, και μείγματα επίστρωσης
Κρουτόν
Ζυμαρικά
Γέμιση (για πουλερικά)
-Τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη:
Μαγιά μπύρας
Ζωμός, ζωμός, σούπα ή ζωμό
Καφέ ρύζι σιρόπι
Κέικ
γλυκόριζα
Όστιες
Καρυκεύματα
Χουρμάδες(εάν αλευρωθούν με αλεύρι βρώμης)
Μείγματα ποτών
Μπάρες ενέργειας
Αρωματισμένα τσάγια και καφέδες
Αρωματισμένα αλκοολούχα ποτά (όπως βότκα μέ ορισμένα φρούτα)
Αλεύρι δημητριακών ή άλλα προϊόντα απο αυτό
Απομιμήσεις προϊόντων, όπως το μπέικον ή θαλασσινά
Φάρμακα (τόσο απλά όσο και συνταγογραφημένα, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών)
Βρώμη (εκτός εάν έχουν την ετικέτα “χωρίς γλουτένη”)
Επεξεργασμένα κρέατα γεύμα
Ρύζι πιλάφι και άλλα συσκευασμένα μείγματα ρυζιού
Σάλτσα σαλάτας
Σάλτσες, μαρινάδες, και πυκνωτικά
Καρυκεύματα, μπαχαρικά, και άρτυμα καπνιστών τροφίμων
Ωριμασμένες μάρκες ξηροί καρποί και σπόροι
Μαριναρισμένα πουλερικά
Σάλτσα σόγιας
Βιταμίνες και συμπληρώματα βοτάνων
Προϊόντα που παίζουν τα παιδιά:
Πλαστελίνη
Κάποια χαρτιά
Κόλλα
Κάποιες άλλα προιόντα για τη τέχνη
Μερικά από αυτά τα προϊόντα παιχνιδιού είναι κατασκευασμένα από αλεύρι ή περιέχουν γλουτένη. Τα παιδιά με κοιλιοκάκη μπορεί να παίξουν με αυτά τα προϊόντα, αλλά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά το παιχνίδι.

 

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]