Μετά από μια μέρα στην πισίνα συχνά καίνε τα μάτια, πονούν τα αυτιά και υπάρχει φαγούρα στα πόδια. Παρακάτω κάποιες  συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν.

Επιτέλους ο καιρός καλυτερεύει, και όλο μεγαλώνει η επιθυμία για μια βουτιά στη πισίνα. Μεγάλα και μικρά παιδιά θα αρχίσουν σιγά σιγά να απολαμβάνουν την κολύμβηση. Όμως η βουτιά στο δροσερό νερό δεν είναι πάντα χωρίς συνέπειες. Μολύνσεις των ματιών και των αυτιών, μύκητες στα πόδια ή ουρολοιμώξεις μπορεί να χαλάσουν τη καλή διάθεση του καλοκαιριού εκεί που δεν το περιμένουμε.

Όχι πανικός για  το νερό

Πριν ανησυχήσετε για το νερό της πισίνας η και το θαλασσινό, πρέπει εδώ να αναφερθεί με σαφήνεια ότι: Η κολύμβηση από μόνη της είναι ακίνδυνη, αποτελεί ίσως την καλύτερη άσκηση και φυσικά τα νερά της Κύπρου και της Ελλάδας είναι από τα καθαρότερα στο κόσμο. Οι λοιμώξεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σχετίζονται καν με την ποιότητα του νερού! Τα νερά στις πισίνες και στις παραλίες ελέγχονται αυστηρά. Το χλώριο που περιέχεται στην πισίνα σκοτώνει τους ιούς, τα βακτήρια και άλλα παθογόνα σε χρόνο μηδέν. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Τα παθογόνα για τους μύκητες των ποδιών και των μυρμηκιών ( σκάθαροι ), κατοικοεδρεύουν ειδικά σε χώρους με υγρασία. Τέτοιες συνθήκες με ζεστή και υγρασία, που συνήθως συναντούμε σε χώρους όπως τα ντους, αποδυτήρια και τουαλέτες, παρέχουν ένα ιδανικό πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη των ένοχων παθογόνων.

Το ορθότερο μέτρο για κάθε πόδι

Για να προστατεύσουμε τα πόδια μας, συνίσταται η χρήση ειδικών παπουτσιών κολύμβησης. Μετά το ντους, συνιστάται επίσης να στεγνώνουμε τα πόδια μας καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μην ξεχνάτε στη συνέχεια να πλένετε τις πετσέτες σας στους 60 ° C τουλάχιστον .

Αν παρόλα ταύτα προκύψουν μύκητες, κάτι που θα εκφραστεί με φαγούρα, είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, ένας μεγάλος αριθμός γελών, αλοιφών και σπρέι που καταπολεμούν τους μύκητες. Ακόμη και σε περίπτωση εμφάνισης μυρμηκίων , θα πρέπει κανείς να παρέμβει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όσο μικρότερες είναι οι μυρμηκίες, τόσο πιο εύκολο είναι να απαλλαγεί κανείς από αυτές.

Νερό στα αυτιά, βακτήρια στα μάτια

Ένας ήπιος ερεθισμός στα μάτια, αν και φυσιολογικός μετά από μια μέρα κολύμβησης στον ήλιο, μπορεί να είναι κάτι αρκετά δυσάρεστο. Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενυδατικές σταγόνες για τα μάτια. Αν όμως έχουμε μια φλεγμονή με οίδημα, ερυθρότητα ή πύο, θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, διότι μάλλον θα πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη. Βασικά ισχύει (για παιδιά και ενήλικες): Η χρήση των γυαλιών κολύμβησης μπορεί να είναι θέμα γούστου, αλλά είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης.

Επίσης, για τα αυτιά η τακτική αποφυγής είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος: Λίγο βαμβάκι ή οι ειδικές ωτοασπίδες μπορούν να κρατήσουν τα αυτιά στεγνά και τους ιούς όπως και τα βακτήρια μακριά. Όποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα προϊόντα μπορεί τουλάχιστον να αδειάζει τα αυτιά του από το νερό κουνώντας  τα λίγο, μετά το μπάνιο. Υπάρχουν επίσης ειδικές σταγόνες που βασίζονται στο οξικό οξύ, που με τη τοπική χορήγηση στεγνώνουν τα αυτιά από τα απομεινάρια νερού. Οι μπατονέτες όμως, από την άλλη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Στεγνά ρούχα κατά της κυστίτιδας

Η λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος επίσης δεν προέρχονται απευθείας από την κολύμβηση και το ίδιο το νερό. Η όλη συμπεριφορά μας είναι που κάνει τη διαφορά. Το βρεγμένο μαγιό, το οποίο δεν αλλάζει, η έλλειψη κανόνων υγιεινής στη  τουαλέτα ή το να κάθεται κανείς σε μια κρύα πέτρα, είναι παράγοντες που ευνοούν μια μόλυνση. Αν όμως παρ ‘όλες τις προφυλάξεις, κάποιος πλήττεται συχνά από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να προσπαθήσει να αποτρέψει αυτή τη κατάσταση με προβιοτικά φάρμακα για την ενίσχυση της κολπικής χλωρίδας ή άλλα μέσα που μειώνουν το pH των ούρων.

Στη περίπτωση μιας ουρολοίμωξης η κυστίτιδας η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη.

 

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]