Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση (multible sclerosis ) (Π.Σ.) είναι πιθανόν μια αυτοάνοση νόσος και συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα από 20 έως 40 ετών, με τό γυναικείο φύλο να υπερτερεί. Στην ουσία είναι μια φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος και προκαλεί καταστροφή των περιβλημάτων των νεύρων.

Η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα που πάσχουν από Π.Σ. Μειώνει αισθητά την κόπωση, βελτιώνει σημαντικά την αντοχή και τη βάδιση, καλυτερεύει την αναπνευστική λειτουργία και παίζει σημαντικό ρόλο για καλύτερη ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από την έναρξη του προγράμματος της άσκησης είναι η επικοινωνία του γυμναστή με τον θεράποντα ιατρό.

Προτείνεται συστηματική άσκηση τρείς με τέσσερις φόρες τη βδομάδα. Απαραίτα πρέπει να εκτελείται προθέρμανση, διατάσεις και χαλάρωμα, ούτως ώστε να μειώνεται η όποια πιθανότητα τραυματισμού. Σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δεν θα πρέπει, επίσης, να παραλείπονται ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, αλλά και αερόβιες, καθώς και νευρομυικού συντονισμού για βελτίωση της ισορροπίας.

Ιδανική λύση θα ήταν το κολύμπι όπως και η υδροθεραπεία-υδρογυμναστική, λόγω της μειωμένης πιθανότητας τραυματισμών αλλά και της διατήρησης της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.

Εάν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την άσκηση στο νερό ή αν δεν σας ταιριάζει, τότε δέν υπάρχει πρόβλημα. Αρχίστε γυμναστική με τον κατάλληλο προσοντούχο γυμναστή, ο οποίος θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή:

  1. Στην ένταση της προπόνησης, η οποία θα αποφασισθεί από τον γιατρό και τον γυμναστή αναλόγως της κατάστασης του αθλούμενου, έτσι ώστε να μην ανεβαίνει πέραν του δέοντος η θερμοκρασία του σώματος.
  2. Στη σωστή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων για αποφυγή τραυματισμών.
  3. Στη σωστή στάση του σώματος για καλύτερη ισορροπία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ιδανική λύση στην περίπτωση ατόμων με Π.Σ είναι η επιλογή πτυχιούχου προσωπικού γυμναστή (personal trainer), ο οποίος θα καταρτίζει ειδικά γι’ αυτούς το πρόγραμμα που αρμόζει στην κατάσταση του σώματος και του οργανισμού τους. Ο προσωπικός γυμναστής θα έχει την ευχέρεια ανά πάσα στιγμή να διαμορφώνει και να προσαρμόζει αναλόγως το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την πορεία της υγείας του αθλούμενου, ο οποίος θα βρίσκεται συνεχώς υπό την εποπτεία του για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

ΦΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Group και Personal Trainer
Τηλ. 99234130
[email protected]