Ο Στραβισμός είναι ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα στο οποίο τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Το ένα μάτι βλέπει ίσια μπροστά, ενώ το άλλο μάτι γυρίζει προς τα μέσα, προς τα έξω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Η στροφή των ματιών μπορεί να είναι συνεχείς, ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει.

 

Ο Στραβισμός είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στα παιδιά αφού περίπου 4 τοις εκατό όλων των παιδιών έχουν στραβισμό. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και αργότερα στη ζωή. Μπορεί να υπάρχει οικογένιακό ιστορικό, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με στραβισμό δεν έχουν συγγενείς με το πρόβλημα.

Το κάθε μάτι έχει έξι μυς, που ελέγχουν την κίνηση των ματιών, και είναι συνδεδεμένοι με το εξωτερικό του κάθε μάτιου.

Για να επικεντρωθούν και τα δύο μάτια σε ένα μόνο στόχο, η δράση όλων των μυών σε κάθε μάτι πρέπει να είναι ισορροπημένη και να εργάζονται συντονισμένα υπό τον έλεγχο του εγκέφαλου.

Με φυσιολογική όραση, και τα δύο μάτια στοχεύουν στο ίδιο σημείο. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια συνδυάζει τις δύο εικόνες σε μία ενιαία, τρισδιάστατη εικόνα. Αυτή η τρισδιάστατη εικόνα μας δίνει την αντίληψη του βάθους.

Όταν το ένα μάτι είναι εκτός ευθυγράμμισης, τότε δύο διαφορετικές εικόνες αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Σε ένα μικρό παιδί, ο εγκέφαλος μαθαίνει να αγνοεί την εικόνα του μη ευθυγραμμισμένου μάτιου και βλέπει μόνο την εικόνα από το ευθυγραμμισμένο μάτι. Το παιδί τότε χάνει την αντίληψη του βάθους.

Ενήλικες που αναπτύσσουν στραβισμό συχνά έχουν διπλοπία (βλέπουν διπλά), επειδή οι εγκέφαλοί τους έχουν ήδη μάθει να λαμβάνουν εικόνες από τα δύο μάτια και δεν μπορεί να αγνοήσει την εικόνα από το μάτι με τον στραβισμό. Ενώ ένα παιδί γενικά δεν βλέπει διπλά.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τα διαφορα είδη στραβισμού σε παιδιά και ενήλικες, συμπεριλαμβανομενης της χρίσης γυαλιών, πρίσματων, επιδιόρθωσης της όρασης, μερικό κλείσημο ενός μάτιου, ενέσεις Botox, ή ένας συνδυασμός αυτών των θεραπειών. Ορισμένες φορές, η χειρουργική επέμβαση στους μεις του οφθαλμού είναι απαραίτητη για να ισιώσουν τα μάτια.

Σε παιδιά με ορισμένους τύπους στραβισμού, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει πολύ νωρίς (πριν από τα πρώτα γενέθλεια) για να βελτιωθεί η πιθανότητα αποκατάστασης και ανάπτηξης φυσιολογικής όραση και η ικανοτήτα να αναπτυχθεί η τρισδιάστατη όραση.

 

Σε ενήλικες ο στραβισμός μπορεί να διορθωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο στραβισμός επηρεάζει ενήλικες σε πολλούς τομείς της ζωής όπως, συναισθηματικούς, κοινωνικούς, και οικονομικούς. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτές τις παρατηρήσεις. Ο στραβισμός μπορεί να εμποδίσει τις ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, την αυτοπεποίθηση και την απασχόληση.

Η διόρθωση το στραβισμού μπορεί να «ανακατασκευάσει» την εμφάνιση των ματιών προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βιβλιογραφία

https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-strabismus

http://www.envisionoptical.com/vision-problems/

Οφθαλμολογικό και Παιδοφθαλμολογικό Κέντρο

 Δρ. Σοφοκλής Σοφοκλέους

BSc, OD, MD, DRCOpthh, MRCOphth, FEBO, FRCOphth

Χειρούργος Οφθαλμίατρος και Παιδοφθαλμίατρος

Λεωφ. Αγλαντζιάς 22,Αγλαντζιά,Λευκωσία

Τηλ: 22322433,99378022