Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα έχει υπερθερμανθεί εξαιρετικά . Βασικά, αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, ενώ τα «συστήματα ψύξης» δεν λειτουργούν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, για όλες τις ηλικίες, αλλά σε βρέφη και μικρά παιδιά, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι σε υγιείς ενήλικες.

Το παιδί σας θα μπορούσε για παράδειγμα να πάθει θερμοπληξία όταν παίζει στην αμμοδόχο, κατά τη διάρκεια μιας πολύ θερμής μέρας, ειδικά αν είναι βαριά ντυμένο, και δεν πίνει αρκετό νερό. Ακόμα και ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα θα μπορούσε να οδηγήσει προς τα κεί. Αν αφήσετε το παιδί σας να περιμένει μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο,  – που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε έτσι κι αλλιώς – τότε αυτό είναι επικίνδυνο να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Μέσα στο αυτοκίνητο αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα λεπτό, όταν η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο είναι στα ύψη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία.

Πώς αναγνωρίζουμε τη θερμοπληξία στα παιδιά;

Το παιδί σας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα αρχικά κάποια ήπια συμπτώματα θερμικής εξάντλησης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δίψα,  κούραση, κράμπες στο πόδι και στο στομάχι, όπως και κρύο υγρό δέρμα.

Αν η κατάπτωση μετεξελιχθεί σε θερμοπληξία, τότε το παιδί σας μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυρετός με 39 βαθμούς Κελσίου και πάνω, χωρίς να ιδρώνει
  • Ζεστό, κόκκινο, ξηρό δέρμα
  • Ταχυκαρδία
  • Ανησυχία
  • Σύγχυση
  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλο
  • Εμετούς
  • Ταχεία, ρηχή αναπνοή (λαχάνιασμα)
  • Λήθαργο (το παιδί σας μπορεί, για παράδειγμα, να ανταποκρίνεται λιγότερο από το συνηθισμένο στην ομιλία ή την αφή)
  • Λιποθυμία

 

Θα πρέπει επίσης να δώσετε ιδιαίτερη  προσοχή σε σημάδια αφυδάτωσης.

 

Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση θερμοπληξίας;

Θα πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος του παιδιού σας το συντομότερο δυνατόν. Μη χάνετε χρόνο – ένα παιδί με θερμοπληξία μπορεί να χάσει γρήγορα τις αισθήσεις του.

Πρώτα απ’ όλα, μπορείτε να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Στη συνέχεια, ξεντύστε το παιδί σας εντελώς και μεταφέρετε το σε ένα δροσερό μέρος. Αν είστε στο ύπαιθρο, ψάξτε για ένα σκιερό σημείο, αλλιώς πάρτε το παιδί σας σε ένα δροσερό δωμάτιο. Ενώ αναμένετε το ασθενοφόρο, βρέξτε μια πετσέτα ή κάποιο άλλο ύφασμα με κρύο νερό και σκουπίστε το σώμα του παιδιού. Κάντε του αέρα με τα χέρια σας η με έναν ανεμιστήρα. Μιλάτε μαζί του και ηρεμίστε το. Σε ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να του δώσετε να πιει κάτι. Σε σοβαρές περιπτώσεις όχι. Θα τοποθετηθούν μετέπειτα ενδοφλέβια. Επίσης, τα αντιπυρετικά, δεν θα βοηθήσουν στην ομαλοποίηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, αλλά ακόμα δεν είναι θερμοπληξία, μεταφέρτε το μέσα σε ένα δροσερό χώρο. Όσο πιο δροσερό το δωμάτιο, τόσο το καλύτερο. Δώστε του άφθονα υγρά, αλλά αποφύγετε τα γλυκά ή ζεστά γιατί αυτά πιθανόν να του προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι. Μπορείτε επίσης να κάνετε μπάνιο στο παιδί  ή κρύο ντους. Για το υπόλοιπο της ημέρας άστε το να παίζει σε εσωτερικούς χώρους. Αν δεν ανακάμψει γρήγορα, τότε θα πρέπει να το πάτε στο γιατρό ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Πώς μπορώ να αποτρέψω μια θερμοπληξία;

Να θυμάστε πάντα ότι τα παιδιά μπορεί να υπερθερμανθούν γρήγορα, ειδικά αν το παιδί σας είναι ζωηρό, και δεν έχει ακόμη εγκλιματιστεί σε μια πολύ ζεστή μέρα, πιο συχνά στις αρχές του καλοκαιριού ή στις διακοπές. Φορέστε του αερικά, ελαφρά ρούχα και καπέλο.

Βεβαιωθείτε ότι πίνει περισσότερα υγρά, τις ζεστές μέρες, από το συνηθισμένο και ότι ξεκουράζεται αρκετά. Αν ο ήλιος είναι καυτός, τότε μην το αφήνετε να παίζει έξω. Αναζητήστε χώρους με δροσερό κλιματισμό και αποφύγετε τους ζεστούς χώρους που δεν αερίζονται σωστά.

 

Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
[email protected]
Paedicare + medical centre
Ιφιγενείας 20 / Μ
Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]