Είναι σημαντικό να προσφέρεται στα παιδιά η ευκαιρία να παρευρίσκονται στην κηδεία μετά το θάνατο ενός αγαπημένου μέλους της οικογένειας;

Μερικοί γονείς θέλουν να συμμετέχουν τα παιδιά τους στην κηδεία και τα στηρίζουν. Άλλοι γονείς διστάζουν. Μπορεί να θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά από την αγωνία τους να μην δουν τους άλλους να εκφράζουν τη θλίψη τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι τα παιδιά τους είναι πολύ μικρά για να κατανοήσουν ή να επωφεληθούν από την κηδεία. Ιδανικά, τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή στη κηδεία. Τις περισσότερες φορές, θα ήταν καλύτερα το παιδί να παραστεί.

Οφέλη για τη συμμετοχή του παιδιού στην κηδεία ή στο μνημόσυνο:

  • Αισθάνονται ότι περιλαμβάνονται και αυτά σε αυτή τη τελετουργική διαδικασία και το εκτιμούν.
  • Είναι παρηγοριά γι’ αυτά αφού έχουν την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας τους.
  • Τα παιδιά παρατηρούν πώς ο κάθε άνθρωπος θλίβεται, τα ίδια δίνουν και ζητούν υποστήριξη. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη δική τους θλίψη.

 

Δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν όταν τα παιδιά δεν συμμετέχουν στις κηδείες:

  • Μπορεί να αισθάνονται ασήμαντα ή ότι αποκλείονται από ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
  • Συχνά δημιουργούν φαντασιώσεις για την κηδεία οι οποίες είναι πολύ πιο τρομακτικές από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.
  • Μπορεί να αναρωτιούνται εάν είναι τόσο απαίσιο γεγονός η κηδεία ή τι γίνεται με το σώμα του μέλους της οικογενείας τους, αφού δεν επιτρέπεται να είναι εκεί.

 

Κατευθυντήριες γραμμές για τις οικογένειες:

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν τι εκ των προτέρων πιθανό να συμβεί στην κηδεία.

  • Εξηγήστε τι θα συμβεί με απλά λόγια. Για παράδειγμα, μιλάμε για το πού θα πραγματοποιηθεί, ποιοι θα είναι εκεί, την αλληλουχία των γεγονότων, και τι μπορεί να πουν ή να κάνουν. Θα υπάρξει γέλιο; Δάκρυα; Ιστορίες; Θα είναι ένα ανοιχτό το φέρετρο; Θα υπάρξει μια πομπή για τον νεκρό από την εκκλησία στο τάφο;
  • Απαντήστε σε ερωτήσεις. Προσκαλέστε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις για τις ημέρες που προηγήθηκαν, καθώς και για την κηδεία.
  • Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν. Δώστε στα παιδιά επιλογές-να παρακολουθήσουν την κηδεία ή όχι, να συμμετάσχουν ενεργά ή να κάθονται ήσυχα. Είναι χρήσιμο να πείτε στα παιδιά ότι μπορούν να αποχωρήσουν από την κηδεία σε οποιοδήποτε σημείο, ή να κάνουν διάλειμμα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αν το επιθυμούν.
  • Συνδυάστε έναν ενήλικα με το κάθε παιδί σας που παρευρίσκεται στην κηδεία. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, βρείτε έναν ενήλικα, ο οποίος μπορεί να μείνει με το παιδί σε όλη την κηδεία. Ο ενήλικας θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις του παιδιού και να παρέχει στήριξη και άνεση. Επίσης, να συνοδεύσει το παιδί σε περίπτωση που αυτό επιθυμεί να φύγει. Ιδανικά, ο ενήλικας θα είναι κάποιος που γνωρίζει το παιδί, αλλά δεν επηρεάζεται βαθύτατα από το θάνατο.
  • Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν τρόπους για να είναι παρόντες στην κηδεία και να αισθάνονται ασφαλείς. Τα μικρά παιδιά μπορεί να θέλουν να παίξουν ήσυχα σε μια πλευρά του δωματίου. Οι έφηβοι ίσως να θέλουν να προσκαλέσουν ένα στενό φίλο τους για να καθίσει μαζί τους σαν ένα μέλος της οικογένειας.
  • Κάντε έλεγχο. Ρωτήστε τα παιδιά τι σκέφτηκαν στην κηδεία και πώς αισθάνθηκαν.

    Μαρία Μακρυγιώργη, B.A., M.A.
    Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος
    Τηλ 97632029
    [email protected]

    Paedicare+ medical centre
    Στασίνου 28/ 202
    Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
    Τηλ 22270237
    [email protected]