Με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε πως η ποδολογία είναι ένα από τα επαγγέλματα υγείας και είναι αφιερωμένη στην διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη και διαχείριση των παθήσεων του άκρου πόδα, της ποδοκνημικής και του κάτω άκρου.

Ο ποδολόγος – ποδίατρος μπορεί να διαχειριστεί διάφορες παθήσεις των ποδιών όπως είναι οι κάλοι, σκλήρυνση του δέρματος, είσφρυση του νυχιού στο δέρμα, μυκητιάσεις των νυχιών και του δέρματος, καθώς επίσης και προβλήματα στον κύκλο βάδισης. Στόχος του ποδολόγου είναι να ανακουφίσει και να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα από την πρόληψη και την εκπαίδευση τόσο των ασθενών όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ο ποδολόγος είναι μέλος της πολυθεματικής ομάδας διαχείρισης ατόμων με ζαχαρώδη διαβήτη και ατόμων που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις. Τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον ποδολόγο τους για φροντίδα και εξέταση των ποδιών. Μια απλή εξέταση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης έλκους στο πόδι και κατ’ επέκταση τους ακρωτηριασμούς.

Ο ποδολόγος μπορεί να δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες αναφορικά με τα υποδήματα που πρέπει να φοριούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να δώσει ειδικά πέλματα για να στηρίξουν καλύτερα το πόδι, να προληφθούν τυχόν τραυματισμοί και να συνδράμουν στην μετεγχειρητική αποθεραπεία και αποκατάσταση.

Δέσποινα Θεοδώρου
Ποδολόγος – B.Sc.(Hons)., S.R.Pod., M.Ch.S., Μέλος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων
Ιφιγενείας 62, Αλέξιο κτήριο, 3ος όροφος
2003 Στρόβολος
Τηλ.: 22446464
[email protected]