Οι αλλαγές στο μαστό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Από την αρχή της ανάπτυξης του μαστού στα κορίτσια με την έναρξη της  έμμηνης ρύσης, μέχρι και την τρίτη ηλικία οι γυναίκες μπορεί να νιώσουν διάφορους τύπους πόνου. Αλλαγές παρουσιάζονται φυσιολογικά κατά την περίοδο, την εγκυμοσύνη και με την πάροδο του χρόνου.

Ψηλαφητές μάζες, πόνος και ευαισθησία στον μαστό μπορεί να παρουσιαστούν –αυτό δεν σημαίνει ΚΑΡΚΙΝΟΣ!

Ο μαστός αποτελείται από  πόρους και αδένες οι οποίοι οδηγούν στην θηλή και την περιοχή της θηλαίας άλως. Οι  γαλακτοφόροι πόροι εκτείνονται  από την κάτω επιφάνεια της θηλής ακτινωτά σε όλο τον μαστό και είναι αυτοί που γεμίζουν γάλα κατά την περίοδο του θηλασμού. Στην εφηβεία με την επίδραση των ορμονών, οι πόροι μεγαλώνουν και αυξάνεται η ποσότητα λίπους στον μαστό. Ο μαστός δεν έχει μύες αλλά κάτω από το μαστό υπάρχουν σημαντικοί μύες που καλύπτουν τα πλευρά. Αυτοί σε πολύ λεπτές κοπέλες με μικρό μαστό μπορεί να δίνουν την εντύπωση εξογκωμάτων κατά την αυτοεξέταση.

  • Πόνος στον μαστό είναι κάτι που απασχολεί νεαρές κοπέλες που βλέπουν περίοδο και συμβαίνει πιο σπάνια σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παρόλο που ο πόνος είναι σημάδι ανησυχίας, η μασταλγία σπάνια είναι το μόνο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού. Στους περισσότερους  καρκίνους του μαστού υπάρχει ψηλαφητή μάζα.

 

  • Μάζα στον μαστό μπορεί γίνει αντιληπτή τυχαία ή κατά την αυτοεξέταση. Συνήθως αντιπροσωπεύει αλλαγές στο μαστό, ο οποίος επηρεάζεται και από τις ορμόνες του κύκλου- μπορεί και να συνοδεύεται από πόνο (μασταλγία). Οποιοδήποτε ψηλαφητό εύρημα χρειάζεται πάντα εκτίμηση από τον ιατρό σας.

Τύποι πόνου

  • Κυκλική –περιοδική μασταλγία

Παρουσιάζεται περίπου στα ¾ των γυναικών .Ο πόνος είναι τυπικά χειρότερος πριν από την αναμενόμενη έμμηνη ρύση και εξαφανίζεται με την αρχή της περιόδου. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί, με διαφορετική όμως ένταση, σε όλη την διάρκεια του κύκλου. Είναι αισθητός  συνήθως και στους δύο μαστούς. Λόγω αυτής  της σχέσης του πόνου με τον μηνιαίο κύκλο, η μασταλγία, πιθανόν να οφείλεται στις ορμόνες που ρυθμίζουν την μηνιαία περίοδο.  Ο πόνος είναι πιο έντονος σε νεαρές γυναίκες, αλλά έχει παρατηρηθεί και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που παίρνουν ορμονοθεραπεία( HRT).

  • Μη κυκλική μασταλγία

Δεν συσχετίζεται με την έμμηνη ρύση και συμβαίνει πιο σπάνια από την περιοδική μασταλγία. Τυπικά, παρουσιάζεται σε γυναίκες άνω των 40χρ και εντοπίζεται μόνο στον ένα μαστό. Μπορεί να συνδέεται με την παρουσία κύστης , ινοαδενώματος, φλεγμονής στον μαστό ή ακόμα και από τον μη καλά εφαρμοσμένο στηθόδεσμο.

  • Μασταλγία ή ευαισθησία του μαστού κατά την εφηβεία σε αγόρια– συσχετίζεται συνήθως και με γυναικομαστία( αύξηση του αδένα στα αγόρια) και οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές κατά αυτή την περίοδο ταχείας ανάπτυξης.
  • Μασταλγία σε περίπτωση φλεγμονής

Αυτό ονομάζεται μαστίτιδα και παρουσιάζεται με πόνο στον μαστό, ερυθρότητα και οίδημα όπως και με αυξημένη θερμοκρασία του αδένα. Η μαστίτιδα είναι πιο συχνή σε θηλάζουσες γυναίκες. Οφείλεται σε μικρόβια που εισχωρούν στους γαλακτοφόρους πόρους από το στόμα του βρέφους. Η αντιμετώπιση της πρέπει να είναι άμεση προς αποφυγή επιπλοκών.

Μαστίτιδα που παρουσιάζεται σε μη θηλάζουσα γυναίκα, χρειάζεται διερεύνηση από ειδικό ιατρό.

Άλλες πιθανές αιτίες πόνου

  • Ινοκυστική μαστοπάθεια
  • Προεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός
  • Αρχή εφηβείας ή εμμηνόπαυσης
  • Έρπητας ζωστήρας
  • Θεραπεία με οιστρογόνα
  • Φάρμακα όπως σπιρονολακτόνη, διγοξίνη, χλωροπρομαζίνη, μεθυλντόπα
  • Φλεγμονή
  • Τραύμα στον μαστό
  • Καρκίνος μαστού

 

Συμπερασματικά, η μασταλγία είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που μπορεί να φέρει αναστάτωση στην καθημερινότητα μιας γυναίκας και προκαλεί φόβο σε πολλές, γιατί μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού. Η μασταλγία σπάνια είναι το μόνο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.  Είναι σημαντικό να γίνεται ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος του μαστού  και κυρίως η καλή συνεννόηση με τον ιατρό σας για θέματα που σας απασχολούν.

Δρ. Νίκη Κρασιά Τσεριώτη
Γενική Χειρουργός
Απολλώνειο Νοσοκομείο,Λευκωσία
Τηλ: 22469193, 99540546
Email: [email protected]