Η μεταφορά του μωρού σε ένα ειδικά τυλιγμένο ρούχο η μάρσιππο  είναι η παλαιότερη μορφή μεταφοράς μωρών.

Είναι ασφαλές; Τι πρέπει να προσέξω; Ποια είναι τα υπέρ για αυτό το τρόπο μεταφοράς και ποια τα κατά; Παρακάτω θα συνοψίσουμε αυτά τα δεδομένα και θα απαντήσουμε στις όποιες απορίες.

Πού ηρεμεί ένα μωρό ποιο γρήγορα; Ακριβώς, στα χέρια μας, στην αγκαλιά μας. Αισθάνεται τη παρήγορη ζεστασιά της μαμάς και του μπαμπά, είναι ασφαλές και νιώθει τη φροντίδα. Στην καθημερινή ζωή, η συνεχής μεταφορά του μωρού μπορεί να συνοδεύεται από κούραση και αυτό μεγεθύνεται καθόσον το μωρό αυξάνει σταδιακά το βάρος του. Για παράδειγμα, οι ιμάντες μπορούν να βοηθήσουν. Συλλέξαμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το μάρσιππο και τα διάφορα υφάσματα που κάνουν για αυτό το σκοπό και τις παραθέτουμε παρακάτω, όσο αφορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Πρέπει οπωσδήποτε να μεταφέρω το μωρό μου;

Οι μαίες και οι παιδίατροι συνιστούν τη μεταφορά του μωρού επειδή τα μωρά μεταφέρονται από τη σύλληψη τους. Ειδικά στην αρχή, η σωματική επαφή είναι υπαρξιακή για το παιδί. Ωστόσο, αυτή η δραστηριότητα, πρέπει να είναι βολική και για τους γονείς. Τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν μια αρνητική διάθεση και στη συνέχεια να αντιδρούν αρνητικά στη μεταφορά τους με μάρσιππο. Με το μωρό στο μάρσιππο, τα χέρια είναι ελεύθερα, ενώ η στενή σωματική επαφή ηρεμεί το παιδί σας.

Πώς μπορώ να μεταφέρω το παιδί μου εργονομικά σωστά, αλλά και με ασφάλεια για την ράχη του;

Η μεταφορά του μωρού σας στη πρόσθια θέση εμποδίζει την δυσπλασία του ισχίου, άρα γενικά μια λανθασμένη στάση του μωρού. Η καλύτερη θέση για το μωρό στο μάρσιππο είναι η βατραχοειδής και το μωρό να σας κοιτάζει. Τα σκέλη είναι διάπλατα ανοικτά και οι μηροί είναι σε γωνία 90 μοιρών και το μέρος πάνω στο οποίο κάθεται το μωρό εκτείνεται μέχρι τα γόνατα. Υποστηριζόμενο στο πίσω μέρος, το μωρό σας μπορεί να καθίσει σε όρθια θέση. Μια ελαφρά κλίση προς τα πίσω δεν είναι πρόβλημα. Είναι σημαντικό το κεφάλι να υποστηρίζεται επαρκώς πίσω και στα πλάγια. Κατά το περπάτημα, δεν θα πρέπει να εξασκείται πίεση πάνω στους μηρούς σας, και γι’ αυτό είναι σκόπιμο το μωρό να τοποθετείται ψηλά πάνω σας. Τα μωρά που μεταφέρονται με μάρσιππο, και επειδή πολλές φορές αυτό είναι κατασκευασμένο από ύφασμα, δεν θα πρέπει να είναι ντυμένα πολύ ζεστά στο πάνω μέρος του σώματος, επειδή ακριβώς τα υφάσματα αυτά είναι από μόνα τους αρκετά ζεστά. Τα πόδια, ωστόσο, μπορείτε να τα καλύψετε με πιο ζεστά ρούχα.

Οι ειδικοί συστήνουν, το μωρό να τοποθετείται με το πρόσωπο προς εσάς. Ένας άλλος λόγος είναι το ότι αν το μωρό βλέπει μπροστά, περνούν αφιλτράριστες διάφορες εικόνες και περιβαλλοντικά ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να στρεσάρουν το παιδί χωρίς λόγο. Το μωρό θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από το άγχος, με το να κουρνιάσει στη αγκαλιά σας.

Επιπλέον, θα πρέπει να μεταφέρετε το παιδί σας με αυτό τον τρόπο-μπροστά -μέχρι να ζυγίζει περίπου οκτώ κιλά. Για να προστατέψετε την πλάτη σας, επιλέξτε μετέπειτα τη μεταφορά στη ράχη σας. Εκτός αυτού, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το μάρσιππο δεν είναι  πολύ χαλαρό, γιατί αυτό οδηγεί επίσης γρήγορα σε πόνους στην πλάτη.

Τι είναι όμως τελικά το μάρσιππο;

Το μάρσιππο  για τα μωρά, μπορεί να είναι κατασκευασμένο από συμπαγές υφασμάτινο ή ελαστικό υλικό. Είναι τυλιγμένο γύρω από τον μεταφορέα και το παιδί και έχει κατά μέσο όρο μήκος περίπου 5 μ. Το πιο εύκολο είναι να πάρει κανείς υφάσματα και να τα δέσει με τον σωστό τρόπο. Υπάρχουν όμως και στο εμπόριο έτοιμα για να αγοράσει κανείς, και ποικίλουν ανάλογα με το βάρος του μωρού που θα μεταφέρεται.

Μπορεί να κάνω κάποιο λάθος με το δέσιμο του μάρσιππου;

Μερικές φορές το ύφασμα μπορεί να είναι δεμένο πολύ χαλαρά γιατί οι γονείς ανησυχούν για πιθανό το στραγγαλισμό του παιδιού. Αλλά σε αυτή τη περίπτωση επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη και οι ώμοι της μαμάς η του όποιου μεταφορέα. Η γέφυρα πρέπει να είναι δεμένη τόσο ευρεία ώστε τα πόδια να μην κολλάνε κάτω μεταξύ τους. Κατά τα άλλα ένα υγιές παιδί, δεν ενέχει οποιοδήποτε κίνδυνο αν το μάρσιππο δεν είναι και τέλεια δεμένο.

Πλεονεκτήματα του μάρσιππου με μια ματιά

 • Με τα χέρια ελεύθερα μπορείτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και επίσης μικρές ή μεγαλύτερες διαδρομές μέσα στο σπίτι και όχι μόνο (για παράδειγμα, με σκάλες) γίνονται ευκολότερες.
 • Το μωρό μπορεί να μεταφερθεί σε διάφορες θέσεις, κάτι που ανακουφίζει την πλάτη και προσφέρει μια ποικιλία για το παιδί και το άτομο που το μεταφέρει.
 • Η μεταφορά με μάρσιππο γίνεται από τη γέννηση, το σωστό δέσιμο αναγκάζει το παιδί να πάρει τη ορθή βατραχοειδή θέση, απομακρύνοντας λανθασμένη θέση της λεκάνης και άνω άκρων.
 • Το ύφασμα προσαρμόζεται στο σώμα του παιδιού και αυτό του φέροντος το παιδί
 • Το σωστό ύφασμα κάθε φορά, κρατά το μωρό ζεστό το χειμώνα και εμποδίζει τη υπερθέρμανση το καλοκαίρι
 • Με το παιδί μέσα στο μάρσιππο, ο μεταφορέας αποτρέπεται αυτόματα από λάθος κινήσεις και έτσι είναι φιλικός προς τη ράχη του
 • Το μάρσιππο μπορεί να παραμείνει στο σώμα όταν απομακρύνουμε το μωρό, και δεν χρειάζεται να το τυλίξουμε ξανά, όπως επίσης φυλάγεται διπλωμένο στην παιδική τσάντα
 • Το μάρσιππο είναι φθηνότερη λύση για μεταφορά του παιδιού από άλλους τρόπους και επίσης μπορεί κανείς να εναλλάσσει τα υφάσματα για ποικιλία, προσαρμόζοντας τα έτσι στο στυλ σας

Μειονεκτήματα του μάρσιππου με μια ματιά

 • Η σωστή χρήση είναι πιο περίπλοκη και χρονοβόρα, και το προσεκτικό δέσιμο του υφάσματος αποτελεί προϋπόθεση για την σωστή και υγιή εφαρμογή του μωρού σας και προστατεύει από τον πόνο στην πλάτη
 • Το σωστό δέσιμο θα πρέπει να διδαχθεί από επαγγελματίες ή σε σεμινάρια
 • Υπάρχει το αίσθημα της ανησυχίας ότι το ύφασμα θα μπορούσε να χαλαρώσει, αν και ο κίνδυνος δεν υπάρχει στην περίπτωση που το δέσιμο είναι σωστό
 • Με την επιλογή του λανθασμένου υφάσματος το καλοκαίρι, μπορεί να συσσωρευτεί θερμότητα και το μωρό να ιδρώνει
 • Στην αρχή, συνιστάται μάρσιππο από ελαστικό και μαλακό υλικό, και  αργότερα, όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλο ύφασμα από συμπαγές υλικό

Συμπεράσματα

Η μεταφορά του μωρού με μάρσιππο διευκολύνει την καθημερινή σας ζωή, και το μωρό σας είναι πολύ κοντά σας. Ένα μάρσιππο είναι ένας ωραίος και φθηνός τρόπος, αλλά απαιτεί κάποια επιδεξιότητα στη χρήση του.

 

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]