Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό απο το να ξέρουν οι γονείς ότι ο παιδικός σταθμός που θα πάρουν τα παιδιά τους είναι ο κατάλληλος. Ότι δηλαδή τα παιδιά τους θα περνούν όμορφα και εποικοδομητικά τον χρόνο τους αλλά και το οτι θα περιτριγυρίζονται από ανθρώπους που είναι άρτια εκπαιδευμένοι και αγαπούν το επάγγελμά τους, δηλαδή τα παιδιά.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε κάποια κριτήρια που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την σωστή επιλογή. Κάποια απο αυτά είναι:

– Αρχικά να είναι εγκεκριμένο από επίσημο φορέα της χώρας μας, το Υπουργείο Παιδείας ή το Γραφείο Ευημερίας για να πληρεί τις σωστές προυποθέσεις λειτουργίας.

– Επίσης, να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τάξη ή αν είναι να υπάρχει ανάλογο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες καθαριότητας και ασφάλειας αυτού του αριθμού παιδιών.

– Πολύ σημαντικό να είναι καθαροί όλοι οι χώροι και να υπάρχουν παράθυρα για να αερίζονται έτσι ώστε να μειώνεται η μετάδοση διαφόρων μικροβίων και λοιμόξεων.

– Ακόμα, εάν το παιδί μας θα σιτίζεται ή/και θα κοιμάται στο σχολείο καλό θα ήταν να δούμε τους χώρους όπου θα γίνεται αυτό και να συζητήσουμε με την διεύθυνση κατά πόσο θα χρειάζεται να παρέχουμε επιπλέον προσωπικά αντικείμενα όπως για παράδειγμα σεντονάκια κλπ.

– Οι χώροι να είναι ασφαλείς, δηλαδή να μην υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στους χώρους και η αυλή για παράδειγμα να έχει δάπεδο ασφαλείας.

– Επίσης επιλέγουμε έναν σταθμό που βρίσκεται κοντά στο σπίτι ή στην εργασία μας έτσι ώστε να φτάσουμε γρήγορα εκεί αν χρειαστεί.

– Σίγουρα είναι καλό να συζητήσουμε και το πρόγραμμα που ακολουθεί το σχολείο καθημέρινα αλλά και τις μεθόδους μάθησης που χρησιμοποιεί έτσι ώστε να επιλέξουμε αυτό που μας βρίσκει σύμφωνους και θέλουμε για το παιδί μας.

Τέλος μα το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ευχάριστη διάθεση και αγάπη προς τα παιδιά από όλο το προσωπικό του σχολείου έτσι ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη και ηρεμία στα παιδιά αλλα και στους γονείς.

Έλενα Χρυσοστόμου

Νηπιαγωγός