Μια περίοδος δύσκολη η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό. Δύσκολη για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολη για τους γονείς από ότι για τα παιδιά και αυτό είναι φυσιολογικό εφόσον γίνεται ο πρώτος συνήθως αποχωρισμός από το παιδί.

Όπως λοιπόν για όλους μας έτσι και στα παιδιά μια νέα αρχή είναι δύσκολη. Καινούρια άτομα, καινούριος χώρος, καινούριο πρόγραμμα. Για να δεχτούμε λοιπόν όλο αυτό το “καινούριο” όσο πιο ομαλά γίνεται θα αρχίσουμε από πριν να το συζητάμε για να μας γίνει λίγο πιο οικείο. Θα συζητούμε για το τι θα συναντήσει το παιδί εκεί, ποιοί θα βρίσκονται στο σχολείο, μια μικρή περιγραφή των χώρων έτσι ώστε να γίνει μια μικρή εξοικείωση με το νηπιαγωγείο. Αν γνωρίζουμε και το όνομα της δασκάλας μας ακόμα καλύτερα για να την αναφέρουμε στις συζητήσεις μας. Θα πούμε στο παιδάκι μας ότι στο σχολείο θα λένε τραγουδάκια, θα ζωγραφίζουν, θα παίζουν, ότι έχει αυλή με ωραία παιχνίδια κ.ο.κ.
Πολύ σημαντικό είναι να λέμε πάντα την αλήθεια στο παιδί. Δηλαδή δεν ωραιοποιώ κάτι, αν δεν είναι ευχάριστο. Τα παιδιά μας θα αισθανθούν και λύπη, θα αισθανθούν και άγχος και τον φόβο του αγνώστου απλά εμείς θα προσπαθούμε πάντα να μειώσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα όσο γίνεται τονίζοντας πάντα τα θετικά. Δηλαδή αποφεύγουμε να πουμε για παράδειγμα οτι “κανένα παιδάκι δεν θα κλαίει στο σχολείο” γιατί είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει παιδάκι που θα κλαίει και έτσι είναι που χάνουμε και την εμπιστοσύνη πολλές φορες.

Επίσης μια ωραία ιδέα είναι να πάμε να πάρουμε κάτι για το σχολείο. Αυτό μπορεί να είναι μια τσάντα που θα πάρει μαζί του στον παιδικό σταθμό, ένα παγούρι για το νερό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να πάρει μαζί του ένα παιδί στο σχολείο. Αυτό συνήθως δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση στο παιδί που ανυπομονεί να ετοιμαστεί για το σχολείο.

Ακόμα, για να ενισχύσουμε και την καλή προδιάθεση για την γνωριμία της δασκάλας μας θα μπορούσαμε να κόψουμε λίγα λουλούδια από το κήπο μας για να της προσφέρουμε ή να πάρουμε κάτι για να κεράσουμε τους καινούργιους μας φίλους ( πάντα εννοείτε σε συνεννόηση με το σχολείο και να είναι υγιεινό).

Πολύ σημαντικό βέβαια είναι να επισκεφτούμε το σχολείο με το παιδί μας και να κάνουμε την ένταξη στο σχολείο ομαλή. Δηλαδή αν το παιδί μας θα βρίσκεται 8 ώρες στον σταθμό προσπαθώ να μην τον αφήσω απο την πρώτη μέρα στο πλήρες αυτό ωράριο αλλά λιγότερο και κάθε μέρα να αυξάνω και λίγο την ώρα που θα μένει. Κάποια σχολεία επιτρέπουν να μένουν για λίγο και οι γονείς με τα παιδιά τους στον χώρο για την πρώτη μέρα ή και την πρώτη εβδομάδα. Αυτό θα το συζητήσετε με την διεύθυνση του σχολείου σας.

Όσοι γονείς έχουν την ευχέρεια θα σας πρότεινα να τα εντάξετε στο σχολείο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή ακόμα και το καλοκαίρι εφόσον αυτές τις περιόδους δεν γίνεται προσαρμογή πολλών παιδιών και έτσι επικρατεί περισότερη ηρεμία και το παιδί σας θα συναντήσει παιδάκια που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμά τους.

Κλείνοντας να ξέρετε οτι τα παιδιά είναι πολύ πιο δυνατά από ότι νομίζουμε και μπορούν και θα αντεπεξέλθουν φτάνει να μην τους μεταδώσουμε το δικό μας άγχος και να είμαστε πάντα θετικοί.

Έλενα Χρυσοστόμου

Νηπιαγωγός