Στους ενήλικες η ρουτίνα θεωρείται κάποιες φορές κουραστική ή ακόμα και βαρετή, για τα παιδιά όμως είναι αναγκαία.

Παρέχοντας στα παιδιά μας μια ρουτίνα, ένα πρόγραμμα, τους δημιουργούμε ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά παράλληλα τους μαθαίνουμε και την σημαντικότητα κάποιων πραγμάτων με το να τους δίνουμε έμφαση και με το να τα επαναλαμβάνουμε.

Ως γνωστό το πρωί τα παιδιά είναι ξεκούραστα, γεμάτα ενέργεια και είναι πανέτοιμα να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν καινούργια πράγματα. Για να τα ενισχύσουμε όλα αυτά λοιπόν ξεκινούμε με πρωινές ρουτίνες καθαριότητας. Ένα παιδάκι νιώθει πολύ πιο όμορφα αν ξεκινήσει την ημέρα του καθαρό και περιποιημένο. Όταν ξυπνήσει το παιδί μας φροντίζουμε να φορέσει καθαρά ρούχα, να πλύνει πρόσωπο και δόντια και να χτενίσει τα μαλλιά του. Όλα αυτά, εφόσον γίνονται καθημερινά, ενισχύουμε την ανάγκη για καθαριότητα και υγιεινή του σώματός μας αλλά και τις δεξιότητες του παιδιού εφόσον θα αρχίσει πολύ σύντομα να τα κάνει όλα αυτά από μόνο του.

Στη συνέχεια θα πάει στο σχολείο όπου και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της τάξης του. Καλό είναι να μην απουσιάζει συχνά από το σχολείο εφόσον μεταφέρουμε το μήνυμα στο παιδί μας πως είναι σημαντική και χρήσιμη η μάθηση. Συνεχίζοντας, το απόγευμα αφιερώνουμε όσο χρόνο μπορούμε στο παιδί μας. Ουσιαστικό χρόνο. Όπου θα χαλαρώσουμε μαζί κάνοντας κάτι το ευχάριστο είτε αυτό ονομάζεται παιχνίδι είτε μαγειρική ή ακόμα και μια όμορφη συζήτηση. Το βράδυ αφού δειπνήσουμε, αν είναι εφικτό όλοι μαζι σαν οικογένεια, κλείνουμε την ημέρα μας πάλι με ρουτίνες καθαριότητας όπως είναι το μπάνιο, πλύσιμο δοντιών κοκ για να ξεκουραστούμε και να υποδεχτούμε την καινούργια μέρα με χαρά.

Πολύ σημαντικό είναι να υπενθυμίζουμε τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια κατά την διάρκεια της ημέρας και ειδικά πριν από το φαγητό. Επίσης καλό είναι να έχουν πάντα μαζί τους μαντηλάκια για να καθαριστούν αν χρειαστούν και δεν έχουν πρόσβαση σε βρυσούλα.

Με μικρά παιχνίδια αλλά και από την μίμηση θα δείτε ότι πολύ γρήγορα τα παιδιά σας θα θέλουν από μόνα τους να πράττουν όλα αυτά από πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα μόνοι τους.

Έλενα Χρυσοστόμου

Νηπιαγωγός