Το PRP ( Platelets Rich Plasma ) ,είναι ένας αυτόλογος βιολογικός παράγοντας , που χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική την τελευταία 25ετία , σε περιστατικά που απαιτούσαν ανάπλαση και αποκατάσταση ,κυρίως τραυμάτων και καταγμάτων.

Τα αιμοπετάλια , διαθέτουν δύο ομάδες πρωτεϊνών τις κυτοκίνες και τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν την  βιολογική δράση της ανάπλασης των κυττάρων, των ιστών ακόμη και των οργάνων του οργανισμού. Οι κυτοκίνες ( ιντερ-φερόνη, ιντερλευκίνη κ.ά. ) είναι πρωτείνες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμι-κροβιακή δράση, ώστε εξασφαλίζουν την έλλειψη παρενεργειών της μεθόδου .Οι αυξητικοί παράγοντες απαντούν στους ινοβλάστες και κυρίως στα Stem Cells της περιοχής έκχυσης τους. Μ΄αυτόν τον τρόπο , τα ενήλικα βλαστοκύτταρα , που δια-θέτουν, όλες τις πληροφορίες για την λειτουργικότητα και δομικότητα της περιοχής που βρίσκονται, ενεργοποιούνται και βοηθούν στην αποκατάσταση των «φυσικών και βιολογικών» φθορών των των κυτάρων, των ιστών, των οστών,των τενόντων, αλλά και και των αρθρώσεων.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου , εξαρτώνται απόλυτα από την συγκέντρωση και σωστή ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων.Αυτό  επιτυγχάνεται εργαστηριακά και με εξειδικευμένο επιστημονικό τρόπο!

Τα αιμοπετάλια έχουν την ιδιότητα, κάτω από ορισμένες συνθήκες να απελευθερώνουν τις πρωτείνες που αναφέρονται παραπάνω οι οποίες απαντούν στους ινοβλάστες ,προωθώντας την επούλωση τραυμάτων και αποκατάσταση βλαβών των κυττάρων και των ιστών αφού έχουν αναγεννητική δράση στην δομικό-τητα του οργανισμού.

Στην κλινικές μαλλιών, που μπορούμε να βρούμε και στην Κύπρο, εφαρμόζονται πρωτόκολλα PRP, από διάφορες χώρες, με κύρια τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την θεραπεία της τριχόπτωσης, την βελτίωση της ποιότητας της τρίχας και την επανέκφυση μέρους των απωλεσθέντων τριχών. Η εφαρμογή είναι ανώδυνη , διαρκεί 1 ώρα περίπου , τα δε αποτελέσματα είναι πολύ καλά και σύντομα ορατά, εντός ενός τριμήνου.

Η εφαρμογή του PRP εκτός από την κοσμετική ιατρική , χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην χειρουργική,καρδιοχειρουργική ,στην οδοντιατρική ( περιοδοντίτιδες ), στην γυναικολογία ( ατροφικό ενδομήτριο – ωοθήκες ),αλλά κυρίως στην Ορθοπεδική , σαν θεραπεία ωφέλιμη στην οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα,σε κακώσεις αρθρώσεων, αφού ελαττώνει συμαντικά τον πόνο και βελτιώνει εντυπωσιακά την λειτουργία της άρθρωσης , η οποία διαπιστώνεται απεικονιστικά και κλινικά.Τέλος επιταχύνει εντυπωσιακά την επούλωση συντριπτικών καταγμάτων.

Η όλη διαδικασία διαρκεί 30΄-45΄.Η αιμοληψία πραγματοποιείται , όπως για εξετάσεις αίματος.Το αίμα (περίπου 20 cc) επεξεργάζεται εργα στηριακά την ίδια ώρα και αφού συλλεχθεί υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων,αυτά ενεργοποιούνται και εκχύονται στην περιοχή στόχο.

Ο ασθενής μετά την θεραπεία είναι ικανός να συνεχίσει τις δραστηριότητες της ημέρας.

Η μέθοδος του PRP εφαρμόζεται σε άντρες και γυναίκες  με απόλυτη ασφάλεια ,χωρίς καμμία παρενέργεια ή αλλεργική αντίδραση , δεδομένου ότι πρόκειται για αυτόλογο βιολογικό παράγοντα.Τα δε αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες εβδομάδες. Για την θεραπεία της τριχόπτωσης απαιτείται 1 μόνο εφαρμογή.

Μιχάλης Παπαζαχαρίου
Βιολόγος-Βιοχημικός
European specialist in clinical chemistry and medicine
laboratory                                                                      Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής μαλλιών
BIOHAIR clinic
Λευκωσία: Γιάννου Κρανιδιώτη & Πάργας 9.
Telephone: +357 22 760026
Λεμεσός: Λ. Αγίας Φυλάξεως 73Δ.
Telephone: +357 25 344008
E-mail: [email protected]