Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη ζωή μας, μικρά ή μεγαλύτερα. Παρότι όμως όλοι θα τα βρούμε κάποια στιγμή στο δρόμο μας, ο τρόπος που βιώνουμε αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα αλλά και τις ψυχολογικές συνέπειες που θα έχουν σε μας και στους ανθρώπους γύρω μας. Κάποιοι άνθρωποι όταν έρχεται μια κρίση στη ζωή τους βρίσκουν τη δύναμη να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ή να το ξεπεράσουν. Μερικοί μπορεί όχι μόνο να αντέξουν αλλά και να ευημερήσουν μετά από μια καταστροφή. Άλλοι αφήνονται να βουλιάξουν σε ένα ψυχολογικό τέλμα.

Τι είναι η ανθεκτικότητα

Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας. “Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τα προβλήματα ανήκουν στην κατηγορία των ανθεκτικών, ενός χαρακτηριστικού που μεν δεν εξαφανίζει τα προβλήματα αλλά σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις τη ζωή σου παρ’ όλες τις δυσκολίες. Η ανθεκτικότητα δεν έμφυτη. Κανείς δεν γεννιέται έτοιμος να αντιμετωπίσει προβλήματα. Γεννιόμαστε όμως με τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθεκτικούς. Απλά στην πορεία της ζωής μας τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας είτε ατονούν διότι μεγαλώνουμε σε ένα επικριτικό και τιμωρητικό περιβάλλον είτε καλλιεργούνται από ένα περιβάλλον που μας παρέχει ελευθερία, αγάπη και αποδοχή” εξηγεί η ψυχολόγος και κοινωνιολόγος Μαρία Κοκκίνου.

Ενδυναμώνουμε την αυτοεκτίμησή μας

Η αυτοεκτίμηση συνδέεται πολύ με την ανθεκτικότητα. Στις δύσκολες στιγμές, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τις δυνάμεις και τις επιτυχίες μας, τα δυνατά μας χαρακτηριστικά.

Έχουμε γύρω μας ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο

Οι άνθρωποι που θα μας φροντίσουν, θα μας ακούσουν και θα μας βοηθήσουν σε μια περίοδο κρίσης αποτελούν στην πραγματικότητα ένα δίχτυ ασφαλείας. Συχνά, δε, δεν είναι καν σημαντικό να μας δώσουν λύσεις και προτάσεις για τα προβλήματά μας. Και μόνο ότι υπάρχουν και στέκονται στο πλευρό μας αρκεί.

Οι προσαρμοστικοί και “ελαστικοί” άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν φυσική οχύρωση απέναντι στις δυσκολίες. Οι άνθρωποι με ανθεκτικότητα εκμεταλλεύονται τις δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή τους για να αλλάξουν την κατεύθυνσή της και να ευημερήσουν. Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν μάθει να είναι ελαστικοί συνθλίβονται σε κάθε δυσκολία. Μεταφορικά, το να μην προσαρμόζεσαι στις συνθήκες της ζωής είναι σαν να επιμένεις να φοράς καλοκαιρινά ρούχα όταν έρχεται ο χειμώνας.

Και μια τελευταία, βασική σκέψη

Ανθεκτικότητα δεν σημαίνει ότι δεν ζω στην πραγματικότητα και αγνοώ τα προβλήματά μου. Σημαίνει ότι τα αντιλαμβάνομαι πλήρως, μετράω τις δυνάμεις μου, καταστρώνω σχέδιο αντιμετώπισης, βάζω στόχους και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθώ σε μια θετική έκβαση.