Τα παιδιά σχολικής ηλικίας που περνούν ώρες την ημέρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μπορεί να ξεπεράσουν τους συνομηλίκους τους σε ορισμένα τεστ πνευματικής ευκινησίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ποιες είναι οι πιθανότητες τα βιντεοπαιχνίδια να έχουν κάποια οφέλη;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έπαιξαν ποτέ βιντεοπαιχνίδια , εκείνα που περνούσαν τακτικά ώρες παίζοντας είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε δύο τυπικά γνωστικά τεστ:

  • το ένα μέτρησε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη
  • και ένα άλλο τεστ αφορούσε τον έλεγχο των παρορμήσεων

Οι ειδικοί τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το gaming οξύνει το μυαλό των παιδιών.

Μπορεί τα παιδιά που διαπρέπουν σε ορισμένες διανοητικές εργασίες να έλκονται από βιντεοπαιχνίδια.

«Δεν αποδεικνύουμε αιτιότητα σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Bader Chaarani, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Όμως, πρόσθεσε, παλαιότερη έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των παιδικών βιντεοπαιχνιδιών έχει συχνά επικεντρωθεί στα αρνητικά:

  • Συνδέεται με προβλήματα όπως η επιθετικότητα, η βία ή η κατάθλιψη;

Λιγότερες μελέτες έχουν εξετάσει την πιθανότητα ότι το βιντεοπαιχνίδι, το οποίο απαιτεί ενεργή πνευματική δέσμευση, θα μπορούσε να έχει κάποια οφέλη.

Tουλάχιστον σε σύγκριση με τον «παθητικό» χρόνο οθόνης όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το βιντεοπαιχνίδι δεν είναι τουλάχιστον χειρότερο από τον άλλο χρόνο οθόνης», είπε ο Chaarani.

«Και μπορεί να έχει και κάποια πλεονεκτήματα».

Τα παραπάνω ευρήματα αναφέρονται στο τεύχος 24 Οκτωβρίου του JAMA Network Open .

Το ζήτημα του πόσος “χρόνος στην οθόνη” είναι υπερβολικός για τα παιδιά και ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο, έχει μελετηθεί και συζητηθεί εδώ και καιρό.

Αλλά τώρα που τα παιδιά όχι μόνο βλέπουν τηλεόραση παλιάς κοπής, αλλά έχουν τις δικές τους προσωπικές οθόνες παντού, το θέμα έχει γίνει όλο και περισσότερο.

Αυτήν τη στιγμή, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αυστηρά όρια χρόνου οθόνης για παιδιά κάτω των 6 ετών.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Εν μέρει επειδή η έρευνα είναι ανάμεικτη ως προς τις πιθανές βλάβες ή οφέλη από διάφορες μορφές χρόνου στην οθόνη.

Αλλά το AAP (American Academy of Pediatrics) τονίζει ότι οι οθόνες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην άσκηση και τον ύπνο:

  • Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα
  • και επαρκή ύπνο (8-12 ώρες, ανάλογα με την ηλικία τους).

Τι έδειξε η μελέτη για τα βιντεοπαιχνίδια και τα γνωστικά οφέλη στα παιδιά

ια να κατανοηθούν καλύτερα πώς διάφορες εκθέσεις —συμπεριλαμβανομένου του χρόνου οθόνης— μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μεγαλύτερων παιδιών, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διεξάγει μια μελέτη που ονομάζεται ABCD .

Παρακολουθεί σχεδόν 12.000 μαθητές σχολείων στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ηλικία 9 έως 10 ετών, και χρησιμοποιεί λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ενώ εκτελεί διάφορες εργασίες.

Για την τρέχουσα μελέτη, ο Chaarani και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα από 2.217 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ABCD..

Επικεντρώθηκαν σε περισσότερα από 2.000 παιδιά, χωρισμένα σε δύο ομάδες:

  • βιντεοπαίκτες που έπαιζαν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα
  • και παιδιά που δεν έπαιζαν ποτέ.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα παιδιά που ανέφεραν 21 ώρες ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια την εβδομάδα, που είναι κατά μέσο όρο τρεις ώρες την ημέρα, είχαν καλύτερες επιδόσεις στις αξιολογήσεις της εργασιακής μνήμης, όπως μετρήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Επιπλέον, οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών είχαν αλλάξει σήματα που εξαρτώνται από το επίπεδο οξυγόνου του αίματος (BOLD) στις περιοχές του εγκεφάλου σχετικά με

  • την επεξεργασία της προσοχής,
  • της όρασης
  • και της μνήμης.

Τα σήματα BOLD χρησιμοποιούνται ως δείκτης νευρωνικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο .

Στη μελέτη του Chaarani, καταγράφηκαν αυξημένα σήματα BOLD σε μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην προσοχή, την ενσωμάτωση πληροφοριών και τη μνήμη.

Μέχρι τώρα, οι ελάχιστες μελέτες νευροαπεικόνισης που διερευνούσαν τους δεσμούς μεταξύ του παιχνιδιού και της γνωστικής ικανότητας είχαν μάλλον μικρά μεγέθη δειγμάτων – λιγότερους από 100 συμμετέχοντες.

Με μέγεθος δείγματος 25 φορές μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων μελετών, αυτή η νέα μελέτη προσφέρει ισχυρή υποστήριξη για την υπόθεση ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη γνωστική απόδοση.

Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνα Στεργίου

Source: health4u.gr