Μια σκούρα, μαύρη γραμμή, αναπτύσσεται κάθετα στην κοιλιά των εγκύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι είναι όμως αυτή η «μυστηριώδης» γραμμή και πώς δημιουργείται;

Η μέλαινα γραμμή ή «linea nigra» όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, είναι μια σκούρα, κάθετη γραμμή που εμφανίζεται στο δέρμα της κοιλιάς μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως εκτείνεται από την κοιλιά, μέχρι την ηβική περιοχή. Η μαύρη γραμμή μπορεί να φαίνεται πιο σκούρα καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη και είναι πιο ορατή σε γυναίκες με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Πότε εμφανίζεται;

Στην πραγματικότητα, όλοι έχουν αυτή τη μέλαινα γραμμή στην κοιλιά τους ακόμα και άντρες. Αλλά είναι σχεδόν αόρατη μέχρι να αυξηθούν οι ορμόνες κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες γυναίκες, η γραμμή σκουραίνει αρκετά ώστε να είναι ορατή, στο δεύτερο τρίμηνο (περίπου 20 εβδομάδες). Πριν από μία εγκυμοσύνη, η γραμμή ονομάζεται linea alba ή λευκή γραμμή.

Η μέλαινα γραμμή εμφανίζεται φυσικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των υψηλότερων επιπέδων ορμονών στο σώμα. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ορμόνη διέγερσης των μελανοκυττάρων που δημιουργείται από τον πλακούντα, προκαλεί αύξηση της μελανίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μελανίνη είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος. Αυτή η αύξηση της μελανίνης κάνει το δέρμα να σκουραίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, γιατί ορισμένες περιοχές του σώματος επηρεάζονται και άλλες όχι.

Πότε φεύγει;

Η linea nigra θα εξασθενίσει μετά την εγκυμοσύνη όταν τα επίπεδα των ορμονών επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα. Η εξασθένιση είναι σταδιακή και μπορεί να διαρκέσει σύμφωνα με  την Cliveland Clinic για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν εξαφανίζεται εντελώς ή χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος για να φύγει.

Εμφανίζουν όλες οι έγκυες linea nigra;

Έως και το 80% περίπου των εγκύων έχουν μέλαινα γραμμή, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο αισθητή ανάλογα με το χρώμα του δέρματός του. Οι γυναίκες με πιο σκούρο τόνο επιδερμίδας, τείνουν να έχουν πιο έντονη μέλαινα γραμμή, σε σύγκριση με εκείνες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα έχουν περισσότερη μελανίνη από αυτά με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Σε τι χρησιμεύει η μαύρη γραμμή στην εγκυμοσύνη;

Κανείς δεν είναι σίγουρος σε τι χρησιμεύει η linea nigra. Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι το πιο σκούρο χρώμα βοηθά ένα νεογέννητο μωρό να βρει το δρόμο του μέχρι το στήθος για να θηλάσει. Σε κάθε περίπτωση δεν σχετίζεται με καμία ιατρική κατάσταση, και είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να αποτρέψεις την εμφάνισή της, καθώς συνδέεται άμεσα με ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Ωστόσο, θα μειωθεί και θα εξασθενίσει μετά τη γέννηση του μωρού.

Μπορείς να την κάνεις να φύγει;

Όχι, δεν μπορείς. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν συνιστούν την εφαρμογή φαρμάκων, τοπικών αλοιφών ή άλλων λευκαντικών παραγόντων στο δέρμα, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση αντηλιακού μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο μπορούν να εντείνουν το χρώμα της μέλαινας γραμμής. Το φυλλικό οξύ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της έντασης του τόνου, της μέλαινας γραμμής. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε τροφές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Η χρήση λευκαντικής κρέμας μπορεί να είναι μια επιλογή μετά τη γέννηση του μωρού, αλλά μόνο εάν δεν θηλάζεις. Το μακιγιάζ για να καλύψεις τη μέλαινα γραμμή, είναι μια επιλογή εάν η σκούρα γραμμή σε ενοχλεί ή αν δεν ξεθωριάζει αρκετά γρήγορα.

Η μαύρη γραμμή εμφανίζεται σε κάθε εγκυμοσύνη;

Ναι, αυτή η γραμμή θα εμφανίζεται σε κάθε εγκυμοσύνη. Μπορεί να φαίνεται διαφορετική κάθε φορά (πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό από πριν) ή να εμφανίζεται νωρίτερα (ή αργότερα), ωστόσο, θα είναι πάντα μέρος της εγκυμοσύνης.

Μπορεί η μαύρη γραμμή να εμφανιστεί χωρίς εγκυμοσύνη;

Η μέλαινα γραμμή μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και σε άτομα που δεν είναι έγκυοι. Η μέλαινα γραμμή δεν ξεθωριάζει πάντα εντελώς, αφήνοντας σε μερικές γυναίκες μια μόνιμη, αδύναμη μέλαινα γραμμή, μετά τη γέννηση του μωρού τους. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί η μέλαινα γραμμή γίνεται πιο σκούρα εκτός εγκυμοσύνης, αλλά φαίνεται να συνδέεται με τις ορμόνες. Ορισμένα φάρμακα ή υποκείμενες παθήσεις υγείας θα μπορούσαν να κάνουν την linea alba, που όλοι έχουμε, να φαίνεται πιο σκούρα.