Τα Χριστούγεννα είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για όλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Τα σχολεία κλείνουν, η καθημερινή τους ρουτίνα αλλάζει, μαγεύονται με τα στολίδια και τα φωτάκια που είναι διακοσμημένα παντού και με ανυπομονησία περιμένουν τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα.

Οι ειδικοί μελέτησαν πώς η συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου επηρεάζει τον εγκέφαλο και την ψυχολογία των παιδιών και τα ευρήματά τους προκαλούν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το Romper η μεγαλύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την προσμονή.

«Το να μετράς αντίστροφα για κάτι μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συναισθήματα, όπως ενθουσιασμό, άγχος, σύγχυση, φόβο ή και ευτυχία» αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Dr. Bethany Cook.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα συνεπώς δεδομένου ότι ξεκινάει ήδη από τον Νοέμβρη μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα στα παιδιά. Σύμφωνα με την ειδικό τις περισσότερες φορές αυτά είναι θετικά, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα πιθανά να νιώθουν το στρες των γονιών τους οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις των Χριστουγέννων.

Πέραν τούτου όμως, η συγκεκριμένη περίοδος συνοδεύεται έτσι και αλλιώς από έντονα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να έχουν επίδραση στη συμπεριφορά των παιδιών. Μέχρι και οι ορμόνες αλλάζουν ελαφρώς την περίοδο των γιορτών και αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά λίγο πιο κουρασμένα και ευέξαπτα από ότι συνήθως.

Αλλαγή ρουτίνας

Στις διακοπές των Χριστουγέννων αλλάζει η ρουτίνα των παιδιών, κάτι το οποίο επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ψυχολογία τους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να προσπαθήσουν να μείνουν πιστοί όσο γίνεται στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών ώστε να αποφύγουν συναισθηματικές αστάθειες που συνεπάγεται μία μεγάλη αλλαγή στο πρόγραμμά τους. Ακόμα όμως και αν αυτό δεν είναι εφικτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε υπομονή και να θυμάστε πώς τα Χριστούγεννα είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, γεμάτη έντονα συναισθήματα που τα παιδιά μόλις τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να τα διαχειρίζονται.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις

Τα οφέλη των Χριστουγέννων φαίνεται να είναι περισσότερα για τις οικογένειες που τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις. Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology του American Psychological Association και η οποία βασίστηκε σε 32 μελέτες των τελευταίων πενήντα ετών, οι παραδόσεις και τα έθιμα που ακολουθεί μία οικογένεια έχουν θετικοί επίδραση στην ψυχολογία και την υγεία των παιδιών, στην αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία των εφήβων αλλά και στις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των μελών μίας οικογένειας.

 

Sources:  moms.com, romper.com, mothersblog.gr