Μπορεί να μην κάνουμε αμέσως τον συσχετισμό, όμως ακόμα και οι προπονήσεις μας μπορούν να είναι πιο φιλικές με το περιβάλλον.

Έχουμε καταλάβει πια πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Στην καθημερινότητά μας, λοιπόν, ανήκει και το workout μας και είμαι σίγουρη ότι, όποιον τρόπο γυμναστικής κι αν επιλέγεις, υπάρχουν λεπτομέρειες που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί. Σου έχω τέσσερις προτάσεις (συν μία έκπληξη) για να είναι κάθε σου προπόνηση planet friendly.

1 Το πλαστικό μπουκαλάκι νερού δεν είναι και τόσο cool. Η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης είναι πολύ σημαντική. Τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, όμως, δεν είναι η λύση. Αρχικά η πολλαπλή τους χρήση είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια, ενώ ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 500 χρόνια για να αποσυντεθεί.
Η λύση: Προτίμησε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, που έχουν καταπληκτικά σχέδια και πολλά μεγέθη και διατηρούν τη θερμοκρασία του νερού σου όπως τη θέλεις. Και αν δε θες να πίνεις νερό βρύσης, αλλά προτιμάς το εμφιαλωμένο, υπάρχουν φίλτρα νερού ώστε να φιλτράρεις το νερό σου πολύ αποτελεσματικά και έτσι να έχεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά πιο οικολογικά.

2 Το οικολογικό outfit, όμως, είναι cool! Ξέρω, το fast fashion είναι πολύ οικονομικό, πολύ προσιτό και πολύ εύκολο. Όμως, ταυτόχρονα, δεν είναι οικολογικό και καθόλου “ηθικό”. Εάν θέλεις οι αγορές σου να έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα βρεις πια αρκετές εταιρείες και μάλιστα πολλές ελληνικές που ανήκουν στην κατηγορία του sustainable fashion. Θα μπορούσες, λοιπόν, να αναζητήσεις ρούχα που είναι φτιαγμένα από βιοδυναμικά και οργανικά υλικά, όπως bamboo, οργανικό βαμβάκι, κάνναβη κ.ά., αλλά και ανακυκλωμένα υλικά, όπως μέταλλο, υφάσματα και πλαστικά που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί. Μπορεί αυτές οι επιλογές να μην είναι το ίδιο οικονομικές, όμως θα “κρατήσουν” πολύ περισσότερες από μία σεζόν και, το κυριότερο, θα στηρίξεις επιχειρήσεις με εργαζομένους που πληρώνονται δίκαια και εργάζονται με ασφάλεια σε σωστές συνθήκες.

3 Warm up από τη διαδρομή. Αν δε γυμνάζεσαι στο σπίτι και ο χώρος που έχεις επιλέξει δεν είναι τόσο μακριά από το σπίτι σου, γιατί δεν αξιοποιείς τη διαδρομή αυτή ως προθέρμανση αντί να πάρεις το αυτοκίνητο; Βάλε το αγαπημένο σου podcast ή την αγαπημένη σου playlist, περπάτησε και άδειασε το μυαλό σου από μια έντονη μέρα. Έτσι, και θα έχεις κάνει ζέσταμα μέχρι να φτάσεις και δε θα έχεις χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό σου για μια κοντινή απόσταση. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη διαφορά απ’ όσο νομίζεις, τόσο στο σώμα σου όσο και στην τσέπη σου, αλλά και στο περιβάλλον.

4 Meal prep, που σημαίνει λιγότερη σπατάλη τροφής. Πόσο σημαντική είναι η διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση το ξέρουμε όλοι. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου προέρχονται από τροφές που παράχθηκαν αλλά δεν καταναλώθηκαν. Το να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας μας εξοικονομεί χρόνο, μας κάνει οικονομία, μας βοηθά να τρώμε πιο υγιεινά και μειώνει και το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον. Εμένα μου φαίνεται πολύ καλό deal!

5 Γνωρίζεις το ploggin; Το plogging προέρχεται από τις λέξεις jogging και picking up the trash, δηλαδή μαζεύω τα σκουπίδια. Αν δεν το έχεις ακούσει ακόμη, είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα το ακούς πολύ συχνά. Βάλε γάντια λοιπόν, κάλεσε και μερικούς φίλους και ετοιμάσου! Η διαδικασία είναι πολύ απλή: την ώρα που κάνεις τζόγκινγκ, όταν βρεις ένα σκουπίδι, το μαζεύεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και ένα squat για να προσθέσεις λίγη ακόμα γυμναστική. Ή κάν’ το ακόμα πιο διασκεδαστικό: χωριστείτε σε ομάδες με τους φίλους σου και διαγωνιστείτε στο ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα σκουπίδια.

 

Διαβάστε επίσης: 6 διασκεδαστικά (και πρακτικά) κίνητρα για να ξεκινήσεις γυμναστική

 

Source: shape.gr